« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
LP DUO

Volite li Johna Cagea u Teatru &TD

Jedan od najuspješnijih pijanističkih dueta u ovom dijelu Europe „LP Duo" ovim će koncertom odati počast istinskom genijalcu i kralju poslijeratne avangarde

Sonja Lončar i Andrija Pavlović
Sonja Lončar i Andrija Pavlović (Arhiva)
Više o

LP Duo

,

John Cage

,

Sonja Lončar

,

Andrija Pavlović

Multimedijalni koncert LP Dua  „Volite li Johna Cagea", posvećen umjetniku čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo ove godine, održat će se u četvrtak, 22. studenog u Teatru&TD s početkom u 21 sat.Na programu su Three Dances (1945.) za dva preparirana klavira i A Book of Music (1944.). Cijena ulaznice je 50, a za studente 25kn i možete ih rezervirati na blagajni Teatra &TD (tel: 01/4593 510) radnim danom od 11 do 13 sata te dva sata prije početka večernjeg programa.

Jedan od najuspješnijih pijanističkih dueta u ovom dijelu Europe „LP Duo" ovim će koncertom odati počast istinskom genijalcu i kralju poslijeratne avangarde. Začetnik nedeterminiranosti u glazbi, pionir elektroakustičke glazbe i nekonvencionalne upotrebe muzičkih instrumenata, Cage je zasigurno jedan od najutjecajnijih američkih skladatelja 20. stoljeća.

 Proučavajući indijsku filozofiju i zen budizam počeo je koristiti slučaj kao kompozicijsku metodu i utemeljio američku aleatoriku. Osim što je uvelike promijenio poimanje glazbe, zvuka i tišine, Cage je značajno utjecao i na percepciju odnosa skladatelj-izvođač-slušatelj. Cageov učitelj, Arnold Schoeneberg, rekao je da John Cage „nije skladatelj nego izumitelj genijalnosti". Cage je već je u dobi od 37 godina dobio priznanje američke Akademije umjetnosti i književnosti za zasluge u pomicanja granica u glazbi, a 1978. izabran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti.

Uz to, Cage je 1982., odlikovan visokim Odličjem Viteza Reda umjetnosti i književnosti, za izniman doprinos na polju kulture. To odličje dodijelila mu je francuska vlada. John Cage je bio i zapažen pisac, a njegovu knjigu „Tišina" John Rockwell predstavio je u New York Timesu kao ''najutjecajnije uvođenje orijentalne misli i religijskih ideja u umjetničku prethodnicu - ne samo u glazbu, nego i u ples, umjetnost i poeziju». Cage je 1952. skladao dobro poznatu skladbu4' 33'' u tri stavka (bez ijedne odsvirane note) i po toj skladbi je postao vrlo poznat. Ta skladba je trebala omogućiti da slušatelji čuju zvukove svoga okruženja, umjesto da čuju samo glazbu kroz 4 minute i 33 sekunde. 

LP Duo

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović zajedno nastupaju kao LP Duo od 2004. godine, a svojim su umjetničkim radom i nastupima zaslužili i dobili niz međunarodnih priznanja i nagrada. LP Duo je do sada nastupao u Srbiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te u SAD-u. Svojim nastupom u Teatru &TD u sklopu regionalnog multimedijalnog projekta „Volite li Johna Cagea?" zajedno s Muzičkim salonom i Muzičkim Biennalom Zagreb obilježavaju stotu obljetnicu rođenja američkog skladatelja koji je u mnogočemu utjecao na povijest glazbe 20. stoljeća.

19.11.2012. 14:39:01
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jovan
    03.01.2013. 21:37
    Lenny Kravitz - Discography (1989-2011)
    free DOWNLOAD LINK http://bit.ly/10UkkF3
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh