« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAKON PROSVJEDA

Vojska na čelu Egipta do ljeta, u Tunisu ostaje izvanredno stanje

U Tunisu je ukinut policijski sat ali je izvenredno stanje produljeno, Egipćani se nadaju novoj vladi u kolovozu

Tunis
Tunis (YouTube)
Više o

Tunis

,

Egipat revolucija

Egipatska vojska najavila da bi do predaje vlasti civilnom čelništvu moglo doći u kolovozu, prenosi Hina. Izjave vojnog čelništva, koje je prenijela državna agencija, najjasnija su naznaka otkako je Mubarak napustio Kairo da je vojno zapovjedništvo točno odredilo vrijeme za ispunjavanje zahtjeva prosvjednika.

Neki svjetovni čelnici izrazili su zabrinutost da tako brzo održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u zemlji, u kojoj je Mubarak 30 godina suzbijao sve oporbene aktivnosti, može koristiti Muslimanskom bratstvu, islamističkom pokretu koji se smatra najorganiziranijom političkom snagom.

"Više vojno vijeće izrazilo je nadu da će civilnim vlastima i predsjedniku, izabranima na miran i slobodan način koji izražava volju naroda, predati vlast u roku od šest mjeseci", kaže se u izjavi koju je prenijela agencija MENA.

"Vijeće potvrđuje da ne traži vlast, da je sadašnje stanje nametnuto oružanim snagama i da ima povjerenje u narod", kaže se u izjavi.

Vojska je također održala najmanje jedan krug razgovora s mladim aktivistima koji su predvodili pobunu kako bi ih uvjerila da želi brz i lak prijelaz u demokraciju. Još nije jasno koliko će vojska htjeti utjecati na reformu korumpiranoga represivnog sustava, a prodemokratski čelnici su najavili da će ponovno prosvjedovati ako se ne ispune zahtjevi za radikalne promjene.

Za petak je najavljeno održavanje velike "Povorke pobjede" u čast revolucije.

U Tunisu produljeno izvanredno stanje

Tuniske vlasti produljile su u utorak izvanredno stanje, no ukinule su policijski sat u cijeloj zemlji, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijela službena novinska agencija TAP.

U priopćenju je tunisko ministarstvo objavilo da produljuje izvanredno stanje od 15. veljače do nove naredbe radi sigurnosti građana i zaštite javne i privatne imovine te da ukida policijski sat u cijeloj zemlji.

Izvanredno stanje uvedeno je 14. siječnja, netom prije pada predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, koji je izbjegao iz zemlje pod pritiskom svakodnevnih prosvjeda naroda nezadovoljna visokom nezaposlenošću, korupcijom i represijom. U kaosu tijekom prosvjeda bilo je oružanih provala i pljačka.

Tunis je sada na prijelazu i podijeljen između snaga koje zagovaraju brzu normalizaciju i izbore za šest mjeseci te onih koji žele odgodu barem od godinu dana kako bi se omogućilo da se pojave nove političke snage.

15.02.2011. 16:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh