« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVEMIR JE SVE BLIŽI

Voda na Mjesecu mogla bi stvoriti uvjete za život ljudi

NASA-in radar na indijskom lunarnom orbiteru Chandrayaan-1 otkrio je oko 40 kratera s 600 milijuna tona leda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ISRO/NASA/JHUAPL/LP)
Više o

NASA

,

led

,

lunarni orbiter

,

sonda

,

mjesec voda

Stotine milijuna tona vode pronađene su na Mjesecu i znanstvenici čvrsto vjeruju da bi ta relevantna količina tekućine bila dovoljna za podržavanje života na tom Zemljinom satelitu. Evo kako časopis Wired opisuje otkrića lunarne sonde: NASA-in radar na indijskom lunarnom orbiteru Chandrayaan-1 otkrio je oko 40 kratera, promjera između 1,5 i 15 kilometara u kojima se nalaze i ledene površine. Znanstvenici vjeruju kako se tu nalazi preko 600 milijuna tona leda.

Dr. Paul Spudis iz Lunar and Planetary Instituta u Houstonu, rekao je za BBC: „Sada možemo reći uz znatan stupanj sigurnosti da je održiva ljudska prisutnost na Mjesecu itekako moguća. Moguća je uz korištenje izvora koje tamo pronađemo." Prema riječima dr. Spudisa, otkriće tolikih količina vode na Mjesecu ima značajne implikacije u kontekstu budućih svemirskih istraživanja; astronauti bi, naime, mogli koristiti vodu za potrebe baza na Mjesecu, ili čak za stvaranje kisika. U studenome 2009. godine, NASA je objavila da je na Mjesecu pronađena „znatna količina vode" nakon što su analizirani rezultati istraživačke misije LCROSS-a prilikom koje je Mjesec „bombardiran".

Ova posljednja saznanja iznesena su pred stručnjacima i predstavnicima medija na znanstvenoj konferenciji u Teksasu koja se održala nedavno, a uvelike će pomoći u daljnjim istraživanjima i pokušajima da se odrede točne lokacije leda kao i njegova prava količina.

„Rezultati misija koje su obavljene posljednjih mjeseci potpuno će revolucionarizirati naše poglede na Mjesec", zaključuje dr. Spudis.

02.03.2010. 16:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tajkun
    24.10.2010. 07:58
    Kako živjeti od vode kad nema KISIKA ?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh