« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
8 MILIJUNA TONA

Metan u sibirskom dijelu Arktika potiče globalno zatopljenje?

Znanstvenici još uvijek ne znaju događa li se izljev plina metana pod utjecajem globalnog zatopljenja ili zbog prirodnih utjecaja

(Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

Sibir

,

staklenički plinovi

,

Arktik

,

metan

,

vječni led

,

Natalia Shakhova

,

Martin Heimann

Istraživanje objavljeno u časopisu Science pokazuje da se velike količine stakleničkih plinova nakupljaju iz zamrznutog morskog dna sjeverno od Sibira. Znanstvenici se zbog toga boje kako bi to moglo još više utjecati na globalno zatopljenje. Ipak, nije jasno skupljaju li se plinovi metana odnedavno ili taj proces traje već stoljećima, to jest, još od početka industrijske revolucije.

Znanstvenici kažu da iz zarobljenog područja vječnog leda sjeverno od Rusije godišnje iscuri oko čak osam milijuna tona metana, plina kojeg može ispuštati vegetacija koja trune, a taj vječni led pod morem gubi svojstvo neprobojnog štita.

Voditeljica studije Natalia Shakhova sa Sveučilišta Fairbanks na Aljasci kaže da je koncentracija metana na Arktiku najviše u posljednjih 400 tisuća godina, ali napominje da nitko ne zna događa li se izljev metana pod utjecajem globalnog zatopljenja ili zbog prirodnih utjecaja.

Martin Heimann s Instituta Max Planck kaže pak kako se curenje možda događa još od posljednjeg ledenog doba prije 10.000 godina, a ispuštanje osam milijuna tona metana godišnje je beznačajno u usporedbi s globalnim emisijama plinova od oko 440 milijuna tona.

U studiji Natalije Shakhove ipak se napominje kako se ta regija mora pozorno pratiti zbog mogućih budućih promjena jer bi otpuštanje čak i male količine metana iz arktičkog dijela istočnog Sibira moglo izazvati veliko klimatsko upozorenje.

05.03.2010. 10:24:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh