« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ENERGETSKA UČINKOVITOST

Preuredite ured i uštedite do 2600 kuna godišnje

Procjenjuje se da bi se u čitavom javnom sektoru RH mogle ostvariti ukupne godišnje uštede od 700 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

edukacija

,

Ministarstvo gospodarstva

,

energetska učinkovitost

,

ušteda

Prva u nizu motivacijsko-edukacijskih radionica "Zeleni ured" za djelatnike državne uprave, kojima je cilj da oni u sklopu svojih redovnih aktivnosti uredskog poslovanja smanje negativan utjecaj na okoliš te troškove za energente i uredske resurse, počela je danas u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec istaknula je da preliminarne analize provedene na poslovnom kompleksu toga ministarstva pokazuju da potencijal za uštede u objektima državne uprave iznosi barem 20, a čak i do 30 posto ukupnih godišnjih troškova za energiju i vodu.

Vujec je ustvrdila da će se ovakvim projektima ne samo smanjiti izdaci građana za rad javnog sektora već će se poboljšati i kvaliteta javnih usluga.

Voditeljica programa "Dovesti svoju kuću u red" dr. Vlasta Zanki naglasila je kako današnji uredi troše značajne količine energije, vode i raznih materijala, poglavito papira, što rezultira velikom količinom otpada.

"Prema našim procjenama svaki zaposlenik je odgovoran za 2600 kuna troška godišnje", istaknula je Zanki.

Poručila je kako očekuju da će radionice doprinijeti ne samo da se zaposlenici počnu drukčije ponašati u uredima, već i kako mogu utjecati na smanjenje potrošnje energije u svojim domovima.

Rekla je da su moguće uštede za energente i uredske resurse između pet do 10 posto primjenom politike "Zelenog ureda", što bi na razini svih ministarstava bilo između 22 i 45 milijuna kuna godišnje.

Marija Šćulac Domac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknula je da se Fond obvezao u razdoblju od 2006. do 2012. godine osigurati sredstva veća od 76 milijuna kuna te da se procjenjuje da će se ostvarenjem projekata u sljedećih pet godina uštedjeti ukupno 3,5 milijardi kuna te smanjiti emisija stakleničkih plinova za 730.000 tona godišnje.

Projekt "Zeleni ured" dio je vladinog programa "Dovesti svoju kuću u red" usvojenog 2008. godine, koji se provodi u suradnji Ministarstva gospodarstva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U ovoj godini planira se održati 100 edukacijskih radionica "Zeleni ured" s oko 3000 polaznika državne uprave. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 16:25:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh