« Fun
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
eko inicijativa

Zabranili prodaju vode u bocama

Stanovnicima australskoga grada Bundanoona dojadile su plastične boce posvuda pa su ih jednostavno zabranili

(Wikipedia)
Više o

Bundanoon

,

zabrana vode u bocama

,

Bundy On Tap

Mali australski grad Bundanoon zabranio je prodaju vode u bocama. Stanovnici grada u Novom južnom Walesu složili su se da proizvodnja, transport i rješavanje plastičnih boca štete okolišu i tako je njihov gradić postao prvi na svijetu koji je uveo takvu praksu.

Podaci govore da su Australci u 2008. godini na flaširanu vodu potrošili oko 500 milijuna dolara, što je povećanje od 10 posto u odnosu na godinu prije. Stanovnici Bundanoona prvi su odlučili nešto poduzeti u vezi s tim jer ima je dosta plastičnih boca posvuda.

Proteklog vikenda zabrana je stupila na snagu. Zabranu su izglasali još prije tri mjeseca, a otad su diljem grada postavljeni spremnici s ohlađenom vodom. I ne samo to - obične boce zamijenjene su plastičnim bocama koje su predviđene za višestruku uporabu, a koštaju 2 funte (oko 20 kuna). Kupci ih mogu napuniti ili u dućanu ili na jednom od spremnika na ulicama.

Iako su se trgovci bojali da će zbog ove zabrane izgubiti dosta novca, čini se da neće osjetiti gubitak. Naime, u trgovinama se i dalje prodaje voda s raznim okusima, te mineralna voda, a slogan "Bundy On Tap" ("Bundy na slavinu"), već je postao popularan među mještanima.

Ova originalna inicijativa mogla bi i pomoći malom australskom gradu da poveća broj turista.

28.09.2009. 09:07:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh