« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OTKRIVANJE TAJNI

Sonda Rosetta putuje dalje prema kometu

Nakon fotografiranja asteroida Lutetie, europska sonda Rosetta nastavlja put od približno sedam milijardi kilometara kako bi stigla 2014. na sastanak s kometom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

svemir

,

komet

,

asteroid

,

forma

Lansirana 2004., Rosettina prava "misija je arheološko istraživanje svemira", prema riječima Marcella Coradinija, šefa za robotsko istraživanje Europske svemirske agencije (ESA). Podsjeća da je kamen iz Rosette, koji je inspirirao ime sonde, omogućio Champollionu da dešifrira hijeroglife.

Cilj Rosette, čija je konačna destinacija komet 67/P Churyumov-Gerasimenk, na čijoj jezgri treba položiti svoj modul Philae u studenom 2014., tumačenje je razvoja solarnog sustava od njegova nastanka.

No taj dugi put doživjet će znatne promjene tempa: oko sredine 2011. Rosetta, koja će tada biti na gotovo milijardu kilometara od Zemlje, ući će u "hibernaciju", prije nego se "probudi" u proljeće 2014., neposredno prije susreta s kometom.

Važna etapa misije sonde - nadlijetanje asteroida Lutetie u subotu, čija se orbita nalazi između Marsa i Jupitera, bilo je "spektakularno uspješno" po ESA-i, zadovoljnoj što je to proteklo "bez greške" 450 milijuna kilometara od Zemlje.

Rosetta je uspjela snimiti 400 slika asteroida. Prve snimke predstavljene u subotu pokazale su da je Lutetia vjerojatno "primitivni preživjeli asteroid iz silovitog nastanka solarnog sustava", kako kaže ESA. (hina/metro-portal)

11.07.2010. 15:42:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh