« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NIJE ZDRAVO

Voćni sokovi povećavaju rizik od raka zbog previše šećera

Rizik dobivanja raka debelog crijeva povećan je u skupini koja je pila voćne sokove za razliku od skupine koja je jela svježe voće i povrće

(Shutterstock)
Više o

rak debelog crijeva

,

voćni sokovi

Australski stručnjaci tvrde da voćni sokovi sadrže toliko šećera da povećavaju rizik od određenih vrsta raka umjesto da ih sprječavaju. Dok se sok obradi i pakira, većina sastojaka u voću, koji štite organizam od tumora, se izgube, piše Daily Mail. 

Iako se smatra da bi čaša voćnog soka bi trebala biti zdrav početak dana, stručnjaci poručuju da je štetnija je za zdravlje više nego što možete zamisliti.

Australsko je istraživanje pokušalo utvrditi koliko su učinkovite različite vrste voća, povrća i sokova u sprječavanju raka debelog crijeva.

Pratili su prehranu 2.200 ljudi dvije godine. Sasvim očekivano rezultati su pokazali da su ispitanici koji su svakodnevno jeli svježe jabuke, karfiol i brokulu razvili jači imunitet i tako su manjili rizik od raka. S druge strane, kod onih koji su konzumirali puno voćnog soka zabilježen je povećan rizik od dobijanja zloćudne bolesti.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američke dijetetske udruge, pokazalo je da oni koji piju više od tri čaše soka dnevno imaju daleko veće šanse za oboljievanje od raka debelog crijeva.  Najveći krivac je šećer, kojeg u soku ima u velikim količinama. Osim toga, svi se dobri sastojci iz voća, vlakna, vitamin C i antioksidansi, izgube tijekom obrade soka.

Zaključak je da se voćni sokovi nikako ne bi smjeli ubrajati u "5 zdravih namirnica", koje preporučuju nutricionisti.

26.09.2011. 10:43:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh