Voće nas štiti od bolesti srca
Svakodnevna konzumacija voća povezana je s do 40% manjim rizikom za bolesti srca, pokazalo je istraživanje na pola milijuna ljudi
Voće treba biti svakoga dana na jelovniku jer učinkovito čuva srce, pokazalo je istraživanje provedeno na Oxfordu u kojem su prikupljeni podaci od gotovo pola milijuna ispitanika
Istraživači sa sveučilišta u Oxfordu su se koristili podacima za osobe koje nikad nisu imale bolesti srca niti su uzimale lijekove za povišeni krvni tlak.
Pokazalo se i kako je svakodnevna konzumacija voća čimbenik koji doprinosi smanjenju rizika za hipertenziju.
U prosjeku su ispitanici koji su jeli voće svaki dan imali za 3,4 milimetra žive niži sistolički i za 4,1 milimetar žive niži dijastolički krvni tlak.
Svakodnevna konzumacija voća je u zasebnoj analizi podataka za 61000 osoba s bolestima srca ili hipertenzijom povezana s prosječno 32% manjim rizikom za smrt.
Novi komentar