« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NOVINARI PORUČILI

Vlada je odgovorna za stanje u kojem se nalazi Vjesnik

Novinari i ostali zaposlenici Vjesnika uputili su danas otvoreno pismo Vladi, koju smatraju odgovornom za stanje u kojem je taj dnevnik

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

otvoreno pismo

,

novinari

,

virus mobitel

Traži se odgovor na pitanje što će biti s listom i zaposlenicima nakon 1. srpnja kada bi izdavač lista Narodne novine, po odluci Nadzornog odbora tog poduzeća, trebale prestati izdavati Vjesnik.

Predsjednica radničkog vijeća Marijana Matković, zamjenica glavne povjerenice podružnice Sindikat novinara Hrvatske Nada Dmitrović Krištofić i predsjednik ogranka Hrvatskog novinarskog društva Zlatko Herljević u pismu podsjećaju da je Nadzorni odbor Narodnih novina nedavno donio odluku da od 1. srpnja više neće izdavati Vjesnik, list koji je jučer obilježio 70. godišnjicu postojanja.

Upozoravaju da pet dana prije mogućega gašenja lista ne znaju ništa o sudbini Vjesnika i zaposlenih jer im na ta pitanja nisu odgovorili direktor Bojana Divjaka, glavni urednik Darko Đuretek i predsjednika Uprave Narodnih novina Milivoja Fučkara, a na pozive im, kažu, ne odgovara ni Vlada.

"Budući da je list u vlasništvu Vlade te da je Vlada imenovanjima glavnih urednika i direktora godinama određivala i uređivačku politiku i odluke uprava koje su nas dovele do ruba, Vladu smatramo odgovornom za stanje u kojem je danas list Vjesnik", stoji u pismu kojim Vjesnikovci traže "suvislu informaciju" što će nakon 1. srpnja biti s listom, 108 stalno zaposlenih novinara te stotinjak povremenih i stalnih honoraraca, kao i odgovor Vlade je li spremna pomoći u očuvanju lista.

"Mi, novinari i ostali zaposlenici lista Vjesnik, vjerujemo da postoji dugoročno održivo rješenje za naš list, te nudimo model prema kojem bi se Vjesnik definirao kao javno glasilo, građanski list s uravnoteženom uređivačkom politikom koja bi uvažavala različite političke opcije i potrebe svih društvenih skupina; list s ozbiljnim i analitičkim sadržajem te takvom organizacijom poslovanja koja bi jamčila da ne bude teret ni za državni proračun ni za tvrtke s kojima bi se eventualno spajao", navode Vjesnikovci.

Smatraju kako model javnoga glasila podrazumijeva i obavezno donošenje zakona o Vjesniku, čiji su radni prijedlog, kažu, izradili još prije pet godina. Tim bi se modelom, objašnjavaju, definirala uređivačka politika usklađena s profesionalnim novinarskim standardima, uveo transparentan izbor glavnog urednika te bolje definirao način organizacije poslovanja tvrtke koja je izdavač lista.

Podsjećaju da je Vjesnik danas jedini državni medij koji nije uređen zakonom te da se HND već prije pet godina zalagao za donošenje takvog zakona.

Naglašavaju i da novinari i drugi zaposlenici Vjesnika nikad nisu sudjelovali ni u jednoj poslovnoj i uređivačkoj odluci važnoj za list, niti su na njih mogli bitno utjecati. "Štoviše, Radničko vijeće, SNH i HND Vjesnika nebrojeno su puta upozoravali i uprave i nadzorne odbore na štetne odluke, ali i na propuste u uređivačkoj politici koji su doveli do loših poslovnih rezultata, a time i do ugrožavanja radnih mjesta novinara i honorarnih suradnika Vjesnika", navodi se u pismu. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 17:29:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh