« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PRIKLADNO

Jadranka Kosor: Ili reforme za bolji život, ili pad bez kraja

Premijerka Kosor odabrala je Dan državnosti kako bi naglasila da je Hrvatska na prekretnici koja je slična onoj s početka 90-ih

vlada Jadranka Kosor
vlada Jadranka Kosor (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

hrvatska vlada

,

Dan državnosti

,

reforme

,

Ivo Josipović

Hrvatska vlada je povodom Dana državnosti održala svečanu sjednicu na kojoj su bili i predsjednik Ivo Josipović te predsjednik Sabora Luka Bebić.

Premijerka je sjoš jednom zatražila potporu za provođenje mjera iz vladina Programa gospodarskog oporavka. "O predloženim reformama ovisi ne samo gospodarski oporavak, već i gospodarski opstanak Hrvatske. Hrvatska je danas pred novom prekretnicom koja je po svojoj težini i ozbiljnosti na tragu one s početka 90-ih, a ona glasi - ili reforme za bolji život svih, ili pad kojem se ne vidi kraja", poručila je.

Naglasila je da su mjere gospodarskog oporavka važan stup izgradnje prosperiteta, te podsjetila da su strukturne reforme pozdravili najbolji stručnjaci u zemlji i inozemstvu, ali da ih je moguće provesti samo uz punu potporu svih građana i svih relevantnih političkih čimbenika.

"Blokadom reformi ne mogu se i neće se zaštititi prava građana. Potpuno suprotno, na kraju kad se svi skupa dovoljno osvijeste, pokazalo bi se da bi se sav teret krize prebacio upravo na one koji doista žive samo od svojega rada", ustvrdila je premijerka.

Dodala je i da je mjere moguće provesti samo u sklopu dosljedne implementacije cjelokupnog reformskog paketa. "Ne govore istinu oni koji traže da se ništa ne mijenja, koji sutra obećavaju bolji život bez odricanja danas. Oni traže da trčimo u mjestu, a zapravo traže da prihvatimo daljnje padanje. Ova vlada na to neće pristati", poručila je.

Naglasila je da će vlada ostati čvrsto uz program gospodarskog oporavka, "dok bude i trunke nade da se on može provesti".

"Ja sam sigurna da može, i da hoće. Vjerujem da su ove reforme nužne i da će nas izvesti iz krize. Vjerujem u hrvatske ljude i u njihovu ljubav prema domovini. Vjerujem u Hrvatsku kao uspješnu i naprednu europsku državu", istaknula je.

Sve je pozvala da se u ključnim trenutcima opredijele za provođenje reformi, a suradnju vlade i predsjednika ocijenila jamstvom da će se teški poslovi doista i obaviti.

Predsjednik Ivo Josipović ponovio je, pak, da podržava vladine gospodarske mjere, ali i podsjetio da je Hrvatska i socijalna država te da je "socijalna pravednost, kao dio hrvatske političke tradicije, u vrijeme krize posebno važna".

Josipović je još jednom je izrazio uvjerenje da se provedba reformi i zahtjev za socijalnu pravednost ne isključuju te istaknuo da velik broj potpisa prikupljenih na referendumu o ZOR-u jasno pokazuju da građani žele socijalnu pravdu.

Upozorio je da su krizu uzrokovale i nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji te neodgovornost u obnašanju državne vlasti, zbog čega smatra da za izlazak iz krize neće biti dovoljne samo mjere gospodarskog razvoja, već i beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, borba protiv nerada i neodgovornosti.

Izrazio je i zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske, u njezinoj obrani i oslobađanju, a posebno braniteljima koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje domovine, ali i hrvatskim antifašistima, koji su Hrvatsku svrstali u red zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu.

Luka Bebić prisjetio se 25. lipnja 1991., kad je, kaže, hrvatski narod prepoznao povijesnu priliku za svoju budućnost, a Sabor donio dvije odluke koje su ustavnopravni temelj današnje Hrvatske.

Nakon svečane sjednice, predsjednici Republike, Vlade i Sabora otputovali su u Vukovar, gdje će sudjelovati u središnjoj svečanosti Dana državnosti. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 13:33:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh