« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
ZNATE LI?

Vitamin kojeg najčešće imamo premalo

Većina nas dane provodi u uredu ili kod kuće odnosno izolirani smo od vitamina D, a neki, pak, žive na područjima gdje sunca nema dovoljno

Najčešće nam nedostaje vitamin D
Najčešće nam nedostaje vitamin D (Arhiva)
Više o

vitamini

,

vitamin D

,

nedostatak vitamina

Vitamini su ključni za zdravlje i cijeli niz procesa u organizmu, a iako najčešće spominjemo vitamin C, jedan drugi je zapravo kritičan.

Naime, dd nedostatka vitamina D pati čak pola populacije, a  povezan je s nizom bolesti poput tumora, bolesit autoimunosnog sustava, depresijom, kroničnom boli u mišića, krvnim tlakom i dijabetesom. 

Zanimljivo je da se zapravo radi o hormonu koji nastaje fotolitičkom reakcijom s UV zrakama.

Većina nas dane provodi u uredu ili kod kuće odnosno izolirani smo od vitamina D, a neki, pak, žive na područjima gdje sunca nema dovoljno. To znači da nam nedostaje ovog spoja, a možemo ga 'unijeti' jedino kroz odgovarajuću dijetu. 

Bilo bi najbolje kada bi dobili vitamin D iz hrane, ali to je gotovo pa nemoguće. Vitamin D nalazi se u malim količinama u gljivama i jetri ribe haringe i sardina. Dakle, osim ako ne jedete kilu haringine jetre, ne možete unijeti dovoljnu količinu ovog spoja u organizam. 

Upravo je zato najučinkovitije i najjednostavnije konzumirati suplemente vitamina D.

Na pitanje: koju količinu trebam uzeti?, ne možemo odgovoriti, već morate posjetiti svog liječnika i testirati se.

Međutim, vjerojatno vam treba više nego što mislite, ali ne smijete pretjerati jer u prevelikim količinama može biti toksičan. 

Posjetom liječniku saznati ćete optimalnu količinu vitamina D koju morate unijeti kako bi se zaštitili od slabljenja imunološkog sustava i brojnih zdravstvenih tegoba. Bitno je napomenuti da je vitamin D hormon i da je zato potrebno redovito ići na provjere. 

19.07.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh