« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
MLJAC

Jaja - riznica zdravlja iz prirode

Kada niste sigurni da li jaja koja imate u frižideru valjaju najbolje je da ih stvaite u zdjelu hladne vode... i drugi savjeti

Sve što trebate znati o jajima
Sve što trebate znati o jajima (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

jaja

Jaja su hranjive i svestrane namirnice bez kojih bi priprema jela bila nezamisliva, a kako bi bili sigurni da su jaja friška i dobra u nastavku vam donosim neka pravila.

Kada niste sigurni da li jaja koja imate u frižideru valjaju najbolje je da ih stvaite u zdjelu hladne vode. Na taj način ćete se uvjeriti da li su jestiva jer ako potonu znači da su svježa, a ako ostanu plutati znači da im je rok istekao i da ih je potrebno baciti.

Snijeg od bjelanca

Prije izrađivanja snijega od bjelanca najbolje je da bjelance zagrijete. Kada su jaja hladna puno se lakše odvajaju pa ako vam je potreban kvalitetan snijeg najbolje je odvojene bjelaqnce ostaviti pola sata na zraku da se zagriju na sobnu temperaturu, a tek onda ih pripremati u snijeg.

Kuhana jaja najlakše ćete oguliti tako da prije kuhanja jaja probušite pribadačom. Pribadaču treba zabosti jedan centimetar u širi kraj jajeta jer će na taj način ući zrak koji će odvojiti bjelance od membrane ljuske. Najbolje je to uvijek prakticirati kada tvrdo kuhana jaja moraju ostati čitava.

Kvaliteta jaja

Na kvalitetu jaja ne utječe boja ljuske jaja jer ona jedino ovisi o vrsti kokoši zbog čega nema nikakve veze s hranjivom vrijednosti jaja.

Kupljena jaja nemojte vaditi iz kartona već ih ostavite u kartonu kako ne bi izgubila vlažnost i kako ne bi upila ostale mirise iz hladnjaka. Jedan od trikova za produljivanje svježine jaja je taj da jaja držite u kartonskoj kutiji šireg kraja koji je okrenut prema gore.

Sve savjete pročitajte na blogu zenskisvijet.com





Piše: Ana Zibar/zenskisvijet.com
18.07.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh