« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZDRAVLJE I LJEPOTA

Vitamin E - prirodan antioksidans koji uljepšava

Vitamin E dokazao se kao vitamin koji je iznimno koristan za zdravlje i ljepotu; nalazi se u hladno prešanim biljnim uljima

Paprika
Paprika (Free Digital Photos)
Više o

zdrava hrana

,

vitamini

,

ljepota

,

vitamin E

,

biljna ulja

Vitamin E poznat je kao odličan antioksidans koji je vrlo učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali ubrzavaju proces starenja, a neka istraživanja ih povezuju s arteriosklerozom, reumom i pojedinim vrstama raka. Šire se po tijelu zbog stresa, nikotina, pretjeranog izlaganja suncu, nezdrave hrane i nedostatka kretanja.

Nutricionisti preporučuju dnevnu dozu vitamina E od 12-14 miligrama. Organizam ne može sam proizvesti vitamin E koji je najučinkovitiji u kombinaciji s vitaminima C i A, pa ga je potrebno u tijelo unositi odgovarajućom hranom.

>>Najvažniji vitamini - gdje se nalaze i kako djeluju

Biljna ulja, poput suncokretovog, maslinovog i repičinog te ulja pšeničnih klica, najbolji su izvor vitamina E, uz preduvjet da su hladno prešana. Od preostalih izvora ističu se lješnjaci, paprika, kupus, šparoge i soja.

Iako se vitamin E dokazao kao vitamin koji je iznimno koristan za zdravlje i ljepotu, potrebno ga je uzimati u umjerenim količinama i zazirati od vitaminskih pripravaka. Predoziranje vitaminom E može dovesti do bolova u mišićima i glavobolje, u ekstremnim slučajevima može doći do poremećaja zgrušavanja krvi.

S druge strane, osobe koje imaju sniženu razinu vitamina E u organizmu, sklonije su infekcijama, problemima s koncentracijom i općenito se osjećaju slabije. Vitamin E popularan je sastojak kozmetičkih proizvoda, a može se koristiti i za uljepšavanje na prirodnoj bazi. Ulje pšeničnih klica odlično je za kožu, dok maslinovo ulje kosi vraća izgubljeni sjaj.

25.02.2011. 22:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Direktorij Članaka
    05.03.2011. 05:26
    Vitamin E je stvarno najbolji vitamin...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh