5 tipova prehrane koji štite od bolesti
I dok dijeta uglavnom služi kako bi se izgubila prekomjerna težina, lijepo tijelo nije glavni cilj svih tipova prehrane
Neke su dijete modificirane kako bi se poboljšao krvni tlak i cjelokupno zdravlje. Pogledajte 5 tipova dijeta koje vam mogu pomoći da smanjite rizik od bolesti i osjećate se bolje.
Dijeta niskog glikemijskog indeksa
Ova dijeta bazirana je na ideji kako bi se trebalo izbjegavati ugljikohidrate koji vode do brzog podizanja razine šećera u krvi. Fokusira se na konzumiranje "sporih" ugljikohidrata koji nivo šećera u krvi drži izbalansiranim. Hrana koja je poželjna uključuje onu niskog glikemijskog indeksa, poput integralnog kruha, zobenih pahuljica, tjestenine, graha, graška, leće i orašastih plodova. Voće i povrće je također dobrodošlo.
Premda je prehrana bazirana na hrani s niskim glikemijskim indeksom osnova nekih drugih dijeta poput Zone, ova dijeta ima značajan utjecaj na pacijente s tip 2 dijabetesom ili pred-dijabetesom. Ne samo da može pomoći kontroli šećera u krvi, te reducirati rizik od dijabetesa, već može i povećati nivo lipoproteina (dobrog kolesterola), te reducirati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Vegetarijanska dijeta
Premda se vegetarijanska prehrana može primjenjivati iz kulturoloških, religioznih i ekoloških razloga, primarna svrha jest zdravstvena dobrobit. Studije su pokazale da vegetarijanci imaju niži rizik od pretilosti, koronarne srčane bolesti, visokog krvnog tlaka te dijabetesa. Većina tipova vegetarijanske prehrane, pa i one koje uključuju jaja i mliječne proizvode, često sadrže manje zasićenih masnih kiselina i kolesterola, te više kompleksnih ugljikohidrata, vlakana, magnezija, folne kiseline, vitamina C i E, te karotenoida u odnosu na prehranu koja sadrži meso.
DASH dijeta
DASH je američka skraćenica za "dijetalni pristup za prevenciju hipertenzija", a cilj ove dijete je snižavanje krvnog tlaka. Američka je studija, naime, prva dokazala da povećano konzumiranje voća i povrća već nakon 8 tjedana, u prosjeku, smanjuje sistolički tlak za 2,8 mmHg, a dijastolički za 1,1 mmHg, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Na temelju toga nastao je vrlo jednostavan način prehrane, koji ne zahtijeva velike promjene i velika odricanja, a dokazano je djelotvoran. U čemu je tajna DASH-a? Znanstvenici su zaključili da su vlakna, kalcij, kalij i magnezij, kojih u ovoj prehrani ima u izobilju, uzrok sniženju visokog krvnog tlaka.
Napravljena je i dodatna studija, DASH - Sodium study, u kojoj se ispitivao utjecaj natrija na krvni tlak. Nalazi su pokazali da smanjenje unosa natrija dovodi do snižavanja tlaka, posebno kad se prehrana s malo natrija (manje soli) kombinira s DASH programom.
Dijeta sa sniženim unosom glutena
Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Dijete koje ograničuju ili potpuno izbacuju unos glutena namijenjene su pacijentima koji boluju od celijaklije. Radi se o bolesti tijekom koje imunološki sustav reagira na gluten te može dovesti do problema i oštećenja tankog crijeva. To pak spriječava tijelo da apsorbira hranjive tvari poput vitamina, kalcija, proteina, ugljikohidrata i masti. Osim izbjegavanja žitarica, ljudi koji slijede ovu dijetu također moraju izbjegavati mnoge vrste kruha i prerađene hrane.
Ketogena dijeta
Ova dijeta nije za svakoga. U stvari, ova visoko specijalizirana i pažljivo balansirana dijeta namijenjena je ljudima koji pate od epilepsije (posebice djeci), a čije stanje lijekovi ne mogu ublažiti. Oni koji primjenjuju dijetu održavaju specifičan omjer masti, ugljikohidrata i proteina: oko 80 posto masti, 15 posto proteina i 5 posto ugljikohidrata.
Prehrana uključuje slaninu, jaja, tunu, povrće, majonezu i ostalu hranu s više masti, a manje ugljikohidrata. Pacijenti ne bi trebali jesti hranu bogatu škrobom poput voća i povrća, kruha, tjestenine i izvora jednostavnih šećera. Nuspojave mogu uključivati zatvor, dehidraciju, nedostatak energije i glad. Dijeta, unatoč tome što je neobična, je efektivan način kontrole epilepsije. Jedna klinička studija pokazala je da su djeca na ketogenoj dijeti reducirala broj epileptičnih napadaja za trećinu, u odnosu na onu koja dijetu nisu primjenjivala.
Novi komentar