« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZA ZDRAVLJE

Vitamin D smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Istraživanje je otkrilo povezanost između visokih količina vitamina D i smanjenog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti za čak 43 posto

(Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

vitamin D

,

tuna

,

bolesti srca

,

kardiovaskularne bolesti

,

srčane bolesti

,

metabolički sindrom

,

losos

,

skuša

Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick detaljno su istražili studije koje proučavaju povezanost vitamina D i kardiometaboličkih poremećaja koji uključuju kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.

Njihova studija objavljena je u časopisu 'Maturitas', a na osnovi 28 istraživanja zaključili su da vitamin D može smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa u starijih osoba, i to za čak 43 posto.

U pregledana istraživanja bilo je uključeno 99.745 muškaraca i žena različitih etničkih skupina. Studije su otkrile značajnu povezanost između visokih količina vitamina D i smanjenog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti (33 posto smanjena mogućnost razvoja bolesti u usporedbi s niskim razinama vitamina D), dijabetesa tipa 2 (smanjenje od 55 posto) i metaboličkog sindroma (smanjenje od 51 posto).

Vitamin D topiv je u masti koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama. Taj vitamin proizvodi se i kad ultraljubičaste zrake pogode kožu. Izvori vitamina D su losos, tuna i skuša, a može se naći i kao dodatak prehrani.

Stručnjaci kažu kako će ova saznanja pomoći će znanstvenicima i liječnicima kako bi se usporila sadašnja epidemija kardiometaboličkih poremećaja.

17.02.2010. 19:12:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh