« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PRIRODNO

Vitamin B3 umjesto antibiotika

Visoke doze vitamina B3 ili nikotinamida uvelike povećavaju sposobnost imunološkog sustava da stvara antitijela, uključujući i ona koja mogu uništiti superbakterije

Meso je odličan izvor vitamina B3
Meso je odličan izvor vitamina B3 (Arhiva)
Više o

antibiotici

,

vitamini

,

vitamin B3

Antibiotike moramo piti u trenucima kad naš imunološki sustav više nije u mogućnosti nositi se s bakterijama i treba pomoć. Istovremeno, antibiotici su toliko u upotrebi da su se već razvile superbakterije, otporne na bilo koji antibiotik.

No, slika budućnosti nije tako crna kako izgleda na prvi pogled, jer su istraživanja pokazala da visoke doze vitamina B3 ili nikotinamida uvelike povećavaju sposobnost imunološkog sustava da stvara antitijela, uključujući i ona koja mogu uništiti superbakterije.

Naime, istraživanja su pokazala da opasne infekcije nastaju kao posljedica nedostatka nekih bjelančevina u neutrofilima, no visoke doze vitamina B3 pojačavaju upravo lučenje ove bjelančevine.

Prva su istraživanja provedena na miševima, no jednaki su rezultati dobiveni i na ljudskim stanicama. Mali je problem to što su terapijske doze ne mogu unijeti normalnom prehranom, ali dobra vijest je da se ne možemo predozirati vitaminom B3 jer su količine upotrijebljene u ovoj terapiji već korištene u drugim terapijama bez posljedica.

Bogati izvori slobodnog B3 vitamina su jetra, meso, žitarice, mahunarke i kikiriki.

13.10.2012. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh