« Žene
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
SVE ZA LJEPOTU

Visoke potpetice mogu ozbiljno oštetiti zglobove

Osjećaj boli nije jedini problem koji sa sobom nose visoke pete - one mogu uzrokovati i ozbiljnu bolest artrozu

(Dreamstime)
Više o

obuća

,

visoke potpetice

,

visoke pete

,

artroza

Iako visoke potpetica izgledaju efektno i produžuju ženske noge, pretjerano nošenje takvih cipela može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput artroze. Artroza je bolest koja zahvaća zglobove, a degenerativne promjene događaju se na hrskavici i koštanim dijelovima.

Hod na visokim petama premješta ravnotežu tijela prema unutarnjoj strani zglobova u koljenima, a to je najosjetljivije područje za artrozu.

Da visoke pete mogu izazvati ovu bolest, doznali su stručnjaci na Američkom koledžu za reumatologiju. Istraživanje je pokazalo da među glavne uzroke problema sa zglobovima spadaju i kućne papuče i sandale. Najmanje je, pak, rizična sportska obuća, kao i obuća koju nose muškarci.

Autori studije su za britanski Telegraph izjavili da bi žene trebale pažljivije birati svoju obuću kako bi izbjegle bolesti nogu u kasnijoj dobi. Žene, naime, imaju dva puta veću mogućnost da dobiju artrozu koljena od muškaraca, a i znanstvenici s Harvarda su potvrdili da visoke potpetice itekako imaju veze s tim.

26.12.2009. 17:30:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    u-la-la
    28.12.2009. 17:49
    Pa nije ni čudo da moja koljena škripe......
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh