Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2009. 17:30:52
SVE ZA LJEPOTU

Visoke potpetice mogu ozbiljno oštetiti zglobove

Osjećaj boli nije jedini problem koji sa sobom nose visoke pete - one mogu uzrokovati i ozbiljnu bolest artrozu

(Dreamstime)

Iako visoke potpetica izgledaju efektno i produžuju ženske noge, pretjerano nošenje takvih cipela može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput artroze. Artroza je bolest koja zahvaća zglobove, a degenerativne promjene događaju se na hrskavici i koštanim dijelovima.

Hod na visokim petama premješta ravnotežu tijela prema unutarnjoj strani zglobova u koljenima, a to je najosjetljivije područje za artrozu.

Da visoke pete mogu izazvati ovu bolest, doznali su stručnjaci na Američkom koledžu za reumatologiju. Istraživanje je pokazalo da među glavne uzroke problema sa zglobovima spadaju i kućne papuče i sandale. Najmanje je, pak, rizična sportska obuća, kao i obuća koju nose muškarci.

Autori studije su za britanski Telegraph izjavili da bi žene trebale pažljivije birati svoju obuću kako bi izbjegle bolesti nogu u kasnijoj dobi. Žene, naime, imaju dva puta veću mogućnost da dobiju artrozu koljena od muškaraca, a i znanstvenici s Harvarda su potvrdili da visoke potpetice itekako imaju veze s tim.

26.12.2009. 17:30:52
http://metro-portal.hr/visoke-potpetice-mogu-ozbiljno-ostetiti-zglobove/29397/