« Život
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
BIG MOTHER/FATHER

Više od polovice roditelja špijunira svoju djecu na Facebooku

Gotovo četvrtina roditelja je priznala da je špijuniranje bio jedini način da sazna bilo što iz života vlastite djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

MySpace

,

Facebook

,

špijuniranje

,

roditelji

,

Twitter

,

društvene mreže

Više od polovice roditelja špijunira svoju djecu na društvenim mrežama. Mnogim od njih imaju profile na internetu isključivo radi toga. Oko 55 posto majki i očeva, dakle, misli da nema ništa loše u tome da malo pronjuška po Facebooku, MySpaceu, Twitteru i tako dalje, čisto da vide čime im se to djeca bave. Istraživanje je provela računalska tvrtka Bullguard Internet Security. U zaključcima se navodi kako roditelji to čine najviše iz jednog razloga - da izbjegnu „neugodne razgovore" s djecom.

Gotovo četvrtina roditelja je priznala da je špijuniranje bio jedini način da saznaju bilo što iz života vlastite djece. Istraživanje je ujedno pokazalo kako roditelji postaju sve domišljatiji i obrazovaniji u tehničkom smislu kako bi uspješno pratili djecu u digitalnom dobu. Jedna osoba od 20 majki ili očeva često koristi i profile prijatelja (vlastitih i prijatelja djece) kako bi izbjegla otkrivanje i kako bi imala bolji pristup dječjim profilima. Kao što smo već spomenuli, Facebook, MySpace (istina, sve manje popularan) i mikrobloggerska stranica Twitter najposjećenije su društvene mreže koje obožavaju klinci i mladi. Dakle, 55 posto roditelja špijunira djecu, ali 40 posto je izravno ustvrdilo da to uopće ne čini. Ostalih pet posto je kazalo da bi to činilo kad bi znalo kako.

Čak 41 posto roditelja najčešće gleda statuse djece, a 39 posto analizira sve što im je na „zidu" profila na Facebooku. Nešto manje od jedne trećine - oko 29 posto - redovito gleda i fotografije koje djeca postavljaju na svoje profile. 

21.07.2011. 11:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Someone
    21.07.2011. 16:09
    Roditelji špijuniraju? Briga (provjera) djece dok su on line, što se dešava u njihovim virtualnim životima, tko im se može nepoželjeni pridružiti, kakve im nezdrave ideje može netko razložiti, uvući ih u grupe mržnje, netolerancije, nasilja...za vas je špijuniranje? Super. OK.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh