« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ANTIBAKTERIJSKI ČELIK

Novi tip nehrđajućeg čelika ubija bakterije, idealan za bolnice

Prijašnji pokušaji da se napravi nehrđajući čelik koji odbija bakterije nisu bili uspješni jer su uključivali presvlačenje materijalom koji je previše mekan i ne baš izdržljiv

Novi čelik idealan je za bolničke instrumente
Novi čelik idealan je za bolničke instrumente (Deviantart)
Više o

bakterije

,

čelik

,

nehrđajući čelik

Britanski su stručnjaci stvorili novi tip nehrđajućeg čelika koji ubija bakterije zbog čega bi široku primjenu mogao pronaći u bolnicama i drugim mjestima gdje je iznimna čistoća obavezna, sve kako bi se spriječile bakterijske infekcije. Čelik, dakle, ubija bakterije, ali je pored toga iznimno kvalitetan i otporan na trošenje i oštećenja prilikom čišćenja jer se srebro i bakar nalaze u samoj površini materijala što znači da nisu samo presvučeni s vanjske strane čelika, navodi se u službenom priopćenju Sveučilišta Birmingham.

„Površine otporne na bakterije mogle bi se koristiti u bolnicama radi sprječavanja širenja infekcija po nehrđajućem čeliku, ali i po medicinskoj opremi, na primjer, instrumentima i implantatima. Bile bi korisne i u prehrambenoj industriji i u domaćinstvima u kuhinjama", piše u priopćenju.

Istraživači tvrde da ova fantastična svojstva čelika ne slabe čak ni nakon što su instrumente napravljene od njega očistili 120 puta.

„Prijašnji pokušaji da se napravi nehrđajući čelik koji odbija bakterije nisu bili uspješni jer su uključivali presvlačenje materijalom koji je previše mekan i ne baš izdržljiv. Tanke antibakterijske presvlake lako se istroše prilikom interakcije s drugim površinama, a to znači manju izdržljivost i trajnost same antibakterijske površine", rekao je Hanshan Dong, profesor i inženjer sa spomenutog sveučilišta.

Mi ne presvlačimo čelik već mu modificiramo strukturu površinskog sloja, dodao je profesor naglasivši kako je baš u tome tajna fantastičnih svojstava novog materijala.

21.07.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh