« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
TUŽNO

Više od 20 posto djece u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva

Po indikatorima poput pristupa čistoj vodi, sanitarnim uvjetima, cijepljenju, tehnološkoj opremljenosti, pismenosti Hrvatska je napredna zemlja

Čak 15 posto djece u svijetu radi
Čak 15 posto djece u svijetu radi (DeviantArt)
Više o

djeca

,

siromaštvo

,

nepismenost

Po stopi smrtnosti djece mlađe od 5 godina Hrvatska se nalazi na 161. mjestu od ukupno 194 zemlje, a po indikatorima poput pristupa čistoj vodi, sanitarnim uvjetima, cijepljenju, tehnološkoj opremljenosti, pismenosti Hrvatska je napredna zemlja.

"No, riječ je o prosjecima koji ne odražavaju stanje ranjivih skupina djece - one koja odrastaju u institucijama, djece s teškoćama u razvoju, djece romske nacionalne manjine, djece koja žive u manjim i izoliranim mjestima te djece koja odrastaju u riziku od siromaštva", istaknula je na predstavljanju Izvješća nova predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Prema procjenama navedenim u Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma 2013.-2020., oko 70% romske djece ne završava osnovnu školu, a obrazovanje za većinu romske djece traje u prosjeku tek 4,5 godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku iz 2011., govore da 21% djece u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva.

Iako UNICEF-ovo izvješće u svojem 30. izdanju pokazuje da je postignut velik napredak u preživljavanju djece u svijetu u odnosu na 1970. godinu, kad više od 17 milijuna djece nije doživjelo svoj peti rođendan, činjenica je da i danas 18000 djece svakoga dana umire prije navršenog petog rođendana, i to najčešće od uzroka koji se mogu spriječiti.

Za usporedbu, 2012. život je izgubilo 6,6 milijuna djece mlađe od 5 godina, kazala je Otmačić.

Zaostajanje u razvoju, uzrokovano pothranjenošću u ranoj dobi, u odnosu na 1990. godinu smanjeno je za 37%.

Također, povećao se broj djece upisane u osnovnu školu, čak i u najnerazvijenijim zemljama - danas 81% djece ide u školu, dok je prije 14 godina pravo na obrazovanje bilo oduzeto čak polovici sve djece u nerazvijenim zemljama, najviše u Africi i Aziji.

Ipak, 57 milijuna djece trenutno je uskraćeno za pravo na osnovnoškolsko obrazovanje.

Gotovo 1,9 milijardi ljudi dobilo je od 1990. godine pristup poboljšanim sanitarnim uvjetima, a 2,1 milijarda i pitkoj vodi.

Unatoč tome, svakoga dana oko 1400 djece umire od bolesti povezanih s dijarejom zbog konzumacije zagađene vode te loših sanitarnih i higijenskih uvjeta.

"Zabrinjavajući su podaci da je čak 15% djece u svijetu uključeno u dječji rad, što znači da su narušena njihova prava na zaštitu od ekonomskog iskorištavanja i prava na učenje i igru", istaknula je Otmačić.

Čak 11% djevojčica je prisiljeno na udaju prije navršene 15. godine, što ugrožava njihovo pravo na zdravlje, obrazovanje i zaštitu.

Podaci upozoravaju na goleme nejednakosti zbog kojih djetetove životne šanse uvelike ovise o tome je li rođeno u siromašnoj ili u bogatoj zemlji, živi li u urbanoj ili u ruralnoj sredini, o ekonomskom statusu njegove obitelji te spolu.

"Za Hrvatsku ovo još jedan podsjetnik da trebamo još puno toga učiniti kako bi svako dijete u Hrvatskoj dobilo priliku ostvariti svoje potencijale", poručila je Otmačić.

31.01.2014. 17:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh