« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HE HE

Kako se zapravo muškarci zaljubljuju

Žene misle da je njihovo zaljubljivanje prilično jednostavno i čude se kompliciranosti muškaraca - koji o ženama imaju isto mišljenje ...

Koje su faze muške zaljubljenosti
Koje su faze muške zaljubljenosti (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

žene

,

zaljubljenost

,

veze

,

muškarci

Razlike između žena i muškaraca su u nekim područjima života drastične, u drugim ih dijele samo nijanse, a jedna od njih je i zaljubljenost.

Žene misle da je kod njih to jednostavno, dok za muškarce vjeruju da su čudna bića koja svaku situaciju rješavaju na najkompliciraniji mogući način.

Znanost na tu temu kaže sljedeće - zaljubljenost uključuje neurotransmitere u mozgu koji zatim utječu na ponašanje, pa su psiholozi došli do zaključka da muškarci na putu do ljubavi moraju proći četiri faze. 

U prvoj fazi muškarac se zaljubi pogledom, osnovni okidač privlačnosti je fizička pojava koja izazove rast testosterona, što će posljedično utjecati na ponašanje. Pravila nema, to mogu biti i prekrasne oči, i bujna kosa, i privlačno tijelo, a ponekad i način na koji zabacujete glavu.

Tada počinju zamišljati kako bi bilo ući u vezu s vama, na što ponovno snažan utjecaj imaju hormoni, pa se lako može dogoditi da vas ne nazove tjedan dana jer je potpuno lud i zbunjen, a jednako tako može romantičan razgovor pretvoriti u svađu. Ne osuđujte, prihvatite i krenite dalje.

Druga faza počinje kad nakon nekoliko izlazaka shvati da osim fizičke privlačnosti postoji i neka kemija među vama, zajednički interesi i način razmišljanja koji mu je blizak. Tu u priču ulazi još hormona - serotonin, norepin efrin i dopamin koji izazivaju euforiju, sličnu kao da je na drogama, a uz dodatnu dozu testosterona počinje osvajanje. Poruke, večere, romantika, cvijeće - sve što može smisliti kako bi vas odvukao u krevet.

Ovo je osjetljiva faza, jer u takvom stanju može lako svoju pažnju i želje usmjeriti na neku drugu žejunu koja će mu se učiniti zanimljivijom i privlačnijom. No, ako zadržite njegovu pažnju na sebi, može se reći da vaša veza zapravo počinje funkcionirati. 

U trećoj fazi vi već naveliko hodate, vaša je četkica za zube stalno kod njega i svi vaši prijatelji znaju da ste zajedno, no vi i dalje čekate ono čarobno "Volim te". Zašto mu toliko treba? Zato jer ga hvata panika, osjeća da je vrijeme za to, no nije siguran želi li smiriti uz vas ili nastaviti potragu. Samo mirno, ponestalo je testosterona, počeo vas je doživljavati kao partnericu i treba mu malo vremena da složi sve kockice u glavi.

U četvrtoj fazi počinje se privikavati na ozbiljnu vezu, postaje opušteniji, više ne izlazite kao prije već večeri provodite zajedno, izvaljeni na kauču. U toj fazi hormone fatalne privlačnosti zamijenili su hormoni ljubavi, vazopresin i oksitocin koji mu daju osjećaj povezanosti i prisnosti. Sve što žene trebaju napraviti je povremeno osvježavati vezu kako ne bi upala u rutinu i pred vama je sretan život. 

30.01.2014. 20:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh