« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
PORAZNO

Pretilost kod djece je sve češća

Pretilost se kod djece u SAD često pojavljuje već u vrtiću, a pola pretilih 14-godišnjaka imalo je previše kilograma već u dobi od 5 godina

Pretilost je sve raširenija kod djece
Pretilost je sve raširenija kod djece (Arhiva)
Više o

djeca

,

pretilost

,

razvoj pretilosti

Američki znanstvenici su analizirali podatke o djeci u vrtićima 1998. i 1999. i na reprezentativnom uzorku pokušali pokazati koja je dob najosjetljivija za razvoj pretilosti te koje su skupine najugroženije.

"Dosad se malo znalo o tome koja će djeca razviti pretilost i u kojoj dobi", pojašnjava Solveig Cunningham, asistentica na fakultetu za javno zdravstvo na Emory University u Georgiji, glavna autorica studije.

"Veliki dio rizika pretilosti izgleda da postoji, u određenoj mjeri, vrlo rano u životu", dodala je.

Studija pokazuje da, po indeksu tjelesne mase, 12,4% američke djece kreće u vrtić pretilo, a 15% s prekomjernom tjelesnom masom. Do osmog razreda, 21% ih je pretilo, a 17% ima prekomjernu tjelesnu masu. Gotovo polovica djece koja su pretila kad kreću u vrtić postaju pretili tinejdžeri.

Djeca koja su imala prekomjernu tjelesnu masu u vrtiću imaju 4 puta veći rizik od onih normalne tjelesne mase da će do 14. godine postati pretila.

Najveći pomak u smislu rasta tjelesne mase događa se između 6. i 8. godine, a vrlo se malo mijenja između 11. i 14. godine. Pretilost je najrjeđa u obiteljima s najvišim prihodima, a najčešća kod siromašnih.

Kod svih skupina djece, nevezano za socio-ekonomski status, pretilost je najčešća kod one koja su rođena s više od 4 kilograma. Oko 36% djece koja su pretila prije 14. godine imala su više od 4 kilograma pri rođenju, piše New England Journal of Medicine.

02.02.2014. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh