Znanost
WOW!

Znanstvenici uspješno napravili male mozgove

objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci

Eksperimentiranje s matičnim stanicama donijelo je već mnoge dobre rezultate i pomoći će u raznim granama medicine, no istraživanje provedeno u Austriji dalo je fascinantne rezultate. … više »

CURIOSITY

Je li Mars ipak previše opasan za astronaute?

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Dana 26. studenog, 2011. godine, iz svemirske stanice u Cape Canaveral na Floridi poletjela je raketa Atlas, opremljena izuzetno važnom istraživačkom stanicom. Rover „Curiosity" je… više »

PERZEIDI

Noćas pripremite želje za suze Sv. Lovre

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Suze sv. Lovre ili Perzeidi, meteorsko jato koje nam svake godine ovih dana u kolovozu priredi pravi vatromet na nebu ponovno su stigli i spremni su za show. Hrvatski astronomski savez… više »

COOL

Američki astronauti blizanci bit će pokusni kunići

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Astronaut Mark Kelly, koji je vodio četiri misije space shuttlea uključujući posljednji let raketoplana Endeavour, bit će na Zemlji, dok će se ispitivanja na njegovu bratu… više »

LAZARUS KOMETE

Pronađeno groblje kometa između Marsa i Jupitera

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Kolumbijski astronomi otkrili su groblje kometa, i to na mjestu gdje ga nitko nije očekivao - u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Detaljno je promatranje pokazalo da je asteroidni… više »

FUTURIZAM

Kako preživjeti u dubokom svemiru

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Još zvuči poput scenarija iz nekog hollywoodskog filma, ali astronauti bi jednoga dana doista mogli putovati na Mars. I na Mjesecu je čovjek već bio, ali i on brojne znanstvenike i… više »

UTOPIJA?

Sebični će ljudi izumrijeti

objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Sebičnost je jedna od onih ljudskih karakteristika koja nam možda donosi korist na kratak rok, no dugoročno gledano koštat će nas prijatelja, nekad i obitelji. No, istraživanje… više »

OTKRIĆE

Čokoladom i colom ćemo otkrivati rak?

objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Stalni napori u ranom otkrivanju raka doveli su znanstvenike na prag otkrivanja prilično jednostavne i pouzdane metode kojom bi se moglo spasiti mnogo ljudi. Naime, razvijena je procedura… više »

OPA!

Pronađena zvijezda s tri planeta na kojima je moguć život

objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Ranije je utvrđeno da oko zvijezde nazvane Gliese 667C postoje tri planeta od kojih se jedan nalazi u takozvanoj 'nastanjivoj zoni' u kojoj bi temperature mogle dopuštati postojanje… više »

WOW :)

Večeras ne propustite superMjesec na nebu

objavljeno prije 11 godina

Ako vam je spavanje i inače problematična pojava, večeras i sutra vas očekuje noćna mora - supermjesec 14 posto veći i 30 posto sjajniji nego inače. Mjesec će se noćas naći na perihelu, točki… više »

NEO

NASA traži pomoć oko prijetećih asteroida

objavljeno prije 11 godina

Američka svemirska agencija NASA pozvala je u utorak astronome amatere i druge građane da pomognu u praćenju kretanja asteroida koji bi mogli opustošiti Zemlju. NASA prati oko 95 posto… više »

COOL

Ljubavni jadi u laboratoriju za fiziku

objavljeno prije 11 godina

Cijelog su prošlog semestra 15 studentica i jedan student Komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Rostocku radili na gruboj verziji scenarija. Sada još dramaturginja… više »

COOL

Pogledajte 3D prikaz poznatog svemira

objavljeno prije 11 godina

Jeste li se ikad pitali kako zapravo izgleda svemir u tri dimenzije? Ne onako kako ga mi vidimo, iz gradova prepunih svjetlosti, nego u 3D koordinatnom sustavu, kako bi dobili barem neku… više »

DOKAZ

Opportunity pronašao glinu na Marsu

objavljeno prije 11 godina

Rover Opportunity snimio je i prije kamenje s glinom, ali znanstvenici kažu da je ovo najbolji primjerak. 'Veoma je bogat', kaže Steve Squyres, glavni upravljač… više »

WOW!

Snimljena ogromna rupa na Suncu

objavljeno prije 11 godina

NASA nas uveseljava spektakularnim fotografijama svemira, a ovu je snimio Solar Dynamics Observatory, jedan od tri opservatorija kojima upravlja NASA. Radi se o ogromnoj koronarnoj… više »

skrolaj na vrh