« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
WTF?!

Satelit GOCE pada noćas na Zemlju, ne zna se gdje

Satelit koji pripada Europskoj svemirskoj agenciji past će na Zemlju u noći s nedjelje na ponedjeljak, ali znanstvenici još ne mogu procijeniti gdje će ostaci koji stignu do tla udariti

Satelit GOCE pada ...
Satelit GOCE pada ... (ESA)
Više o

satelit GOCE

,

pad satelita

Kako navode američki mediji, satelit je veličine džip vozila, ali prema procjenama do zemlje će, nakon sagorijevanja u atmosferi, stići oko 200 kilograma materijala raspadnutog na više desetaka dijelova.

Satelit 'Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer' (GOCE) lansiran je u ožujku 2009. kako bi istraživao promjene u razinama mora, oceanskim strujama i planetarnom gravitacijskom polju.

Stručnjaci smatraju da će ostaci satelita najverojatnije pasti u ocean, no nema precizne potvrde da će se to tako i dogoditi.

Naknada štete od objekata iz svemira

Neki američki mediji navode da bi, u slučaju da padne na teritorij SAD-a i ošteti dio nečije imovine, kao što je automobil ili kuća, vlasnik mogao tražiti naknadu od federalnih američkih vlasti.

Prema Konvenciji UN-a o odgovornosti za štetu nastalu od objekata iz svemira, koju je raitificiralo 88 država, onaj tko je oštećen ima pravo na punu naknadu štete.

Taj dokument ističe da je za naknadu štete odgovorna država iz koje je lansiran satelit ili letjelica, što je u ovom slučaju Rusija.

10.11.2013. 19:17:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh