Uzrokuje li konzumacija mesa doista rak?
U današnjem svijetu gdje je zdravlje vrlo bitna komponenta na koju se ukazuje iz svih područja života, ne možete se ne zapitati imali kakve poveznice između konzumacije mesa i raka
Cijela ideja o vezi između mesa i raka došla je iz nekoliko velikih studija europske populacije još iz 1990-tih, koje su pokazivale da vegetarijanci imaju dvostruko manje šanse da razviju ovu bolest ukoliko kontroliraju faktore poput prehrane i stila života. Od onda, studije su nastavile istraživati vezu između mesa i raka. I dok se neki dokazi čine smislenima, što točno meso čini opasnim? Premda još uvijek nije potpuno jasno, ovo su neke pretpostavke:
- nedostatak vlakana, antioksidansa, fitokemikalija i ostalih korisnih nutrijenata koji štite od raka.
- mnoge vrste mesa sadrže veliku količinu masnoća i drugih životinjskih supstanci koje povećavaju proizvodnju hormona, povećavajući time i rizik od tipova raka povezanih s hormonima, poput raka dojke ili prostate.
- prehrana bogata proteinima povezana je s razvojem raka. Meso je bogato proteinima, a oni se razlažu na amonijak koji može biti kancerogen kod ljudi.
- priprema mesa na visokim temperaturama stvara kancerogene supstance poput heterocikličkih kiselina i policikličkih hidrokarbonata. Ove supstance pokazale su se kancerogenima kod miševa, štakora i primata u laboratorijskim istraživanjima.
- usoljeno, dimljeno i konzervirano meso sadrži komponente koje su potencijalno kancerogene kod ljudi.
>> Jače pečeno meso udvostručuje rizik od raka
Kako smanjiti rizik?
Evo nekih metoda koje preoporučuju liječnici kako bi se smanjilo izlaganje kancerogenim kemikalijama iz mesa:
- varirajte metode pripreme
- povećajte konzumaciju voća, povrća i ribe, a smanjite crveno i prerađeno meso
- izbjegavajte konzumaciju sosa koji ostane poslije prženja mesa jer je izvor kancerogenih kemikalija
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar