« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
ČUVAJTE ZGLOBOVE

Trudnoća i visoke pete loša su kombinacija

Nemojte imitirati trudne 'celebrityje' koje u časopisima vidite kako nose obuću s visokim petama, savjetuje britanska stručnjakinja

potpetice trudnoća cipele zglobovi
potpetice trudnoća cipele zglobovi (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

cipele

,

obuća

,

potpetice

,

visoke pete

,

uggs

Žene koje žele imitirati poznate zvijezde šoubiznisa koje tijekom trudnoće nose visoke potpetice izlažu svoja stopala i zdravlje velikom riziku, upozorava Lorraine Jones, stručnjakinja koja radi pri britanskom udruženju Society of Chiropodists and Podiatrists (SCP). Činjenica je da su današnje žene izložene pritiscima da moraju nositi potpetice, ali u trudnoći to znači opasnost od dugoročnih ozljeda, te izlaganje zglobova i ligamenata velikim naprezanjima. I nije problem samo u obući s visokim petama. Žene diljem svijeta nose neudobne cipele, popularne Uggsice, balerinke, japanke...

Spomenuto je Udruženje provelo anketu nad 1,000 trudnica čiji su rezultati pokazali da 66 posto njih nosi japanke, 32 posto cipele s visokom petom, 53 posto obuva balerinke, a 30 posto nosi Uggsice. Jones upozorava da ništa od navedenog nije dobro za trudničke noge jer takva vrsta obuće jednostavno ne daje dovoljno oslonca. „Povećanje težine i hormonalne promjene tijekom trudnoće imaju velik utjecaj na tijelo. Mišići i ligamenti opuštaju se i zatežu zbog lučenja relaksina, hormona jajnika, koji će vas svakodnevno učiniti sklonijima istegnućima ligamenata i uganućima zglobova. Visoke potpetice promijenit će vaše držanje, skratiti mišiće listova i preusmjeriti pritisak na vaša leđa i koljena.", objašnjava Jones.

>> Manekenke se bune protiv vrtoglavo visokih potpetica

I to nije sve - tijekom trudnoće takva obuća samo će otežati posao vaših zglobova koji su ionako zbog prirode stanja pod velikim opterećenjem. Osim toga mogući su jaki bolovi u stopalima, nogama i leđima. „Obuća kao što su balerinke, japanke u Uggsice također nije dobra za svakodnevno nošenje  jer vašim stopalima ne daju dovoljno čvrst oslonac", napominje Jones.

>> Visoke potpetice mogu ozbiljno oštetiti zglobove

>> Žene će u ime mode trpjeti i bol

Ako baš morate iz nekog razloga nositi visoke pete, pokušajte to činiti povremeno i na događajima gdje nećete morati dugo stajati na nogama. „Većina trudnih celebrityja koje nose visoke potpetice a koje vidite u časopisima to čine samo na određenim događajima (ne svakodnevno) pa se zato potrudite da i vi svoje visokomodne cipele s potpeticama nosite samo u posebnim prigodama i svakodnevno se držite kvalitetnijih i jačih cipela", savjetuje Jones.

>> Kako zapravo visoke potpetice oštećuju naše tijelo

>> Pet najvećih pogrešaka koje radimo kad kupujemo cipele

Ona dodaje kako bi trudnice trebale nositi zaobljene cipele odgovarajuće veličine i s nižom petom, najbolje s vezicama ili remenčićima koji će nogu i zglob držati na mjestu i minimalizirati neugodu.

Evo koje savjete trudnicama daje SCP:

  • Nosite udobnu, čvrstu obuću, najbolje s vezicama ili remenčićima s đonovima koji ublažuju udarce, s čvrstom petom.
  • Peta neka bude visoka najviše tri centimetra (tako se težina prebacuje lagano naprijed i smanjuje se neugoda)
  • Izbjegavajte cipele s visokim potpeticama
  • Nemojte prebacivati nogu preko noge dok sjedite
  • Budite aktivne tako što ćete donje udove koristiti i dok se odmarate - legnite na leđa i simulirajte vožnju bicikla čime ćete smanjiti natečenost nogu i upalu mišića. Rotiranje nožnih zglobova također je dobro za prevenciju grčeva.
  • Neka između najduljeg nožnog prsta i ruba obuće bude jedan centimetar prostora
16.06.2010. 22:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mala_ivancica
    20.06.2010. 16:09
    Visoke potpetice su uglavnom uvijek pogreška za zdravlje, ne samo u trudnoći
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh