« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
BOLJE NE PUŠITI

Vitamin B6 i aminokiselina metionin štite od raka pluća

Otkriven ključni podatak za objašnjenje zašto neki pušači obole od raka, a neki ne

Jedete li ribu, klice i orašaste plodove, doprinjeli ste zaštiti od raka pluća
Jedete li ribu, klice i orašaste plodove, doprinjeli ste zaštiti od raka pluća (screenshot)
Više o

zdrava prehrana

,

Rak

,

rak pluća

,

metionin

,

ljubimci

Pušači s višom razinom vitamina B6 i određenih esencijalnih aminokiselina u krvi imaju manji rizik od obolijevanja od raka pluća od pušača koji oskudijevaju s njima zaključak je najnovijeg istraživanja britanske Agencije za istraživanje raka (IARC).

Znanstvenici IARC-a kažu da je možda taj podatak ključan u objašnjenju zašto neki pušači obole od raka, a neki ne.

Rak pluća najčešća je bolest u svijetu i 90 posto svih slučajeva uzrokovano je pušenjem. Svaki sedmi pušač oboljet će od te bolesti što je izuzetno porazna statistika za pušače.

Znanstvenici su u istraživanje uključili 900 oboljelih od raka pluća, velikom većinom pušača, i ustanovili da niža razina vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik za oboljenje. Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, pšeničnim klicama i bananama.

"Ovo znači da ishrana ima važnu ulogu u razvoju raka pluća, ali prerano je ustvrditi da se samo promjenom načina prehrane može izbjeći bolest", rekao je voditelj istraživanja Paul Brennan, čiji su nalazi objavljeni u časopisu američke udruge liječnika (JAMA).

Švedski su znanstvenici prije pet godina objavili studiju po kojoj žene s višom razinom vitamina B6 imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva. 

Da su aminokiseline toliko korisne slaže se i Institut za zdravo starenje koji upravo metionin smatra velikom pomoći u borbi protiv bolesti koje dolaze sa strenjem.>> Uravnotežen unos bjelančevina ključan je za dug život

>> 10 Ubojica kalorija

16.06.2010. 10:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh