« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZNANSTVENICI STRAHUJU

Svijetu prijeti nova vrsta super-bakterije?

Super bakterija koja je otporna na antibiotike i ima alarmantan potencijal širenja, stigla je u Europu

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

prijetnja

,

Hans Grugger

,

sladoled s alkoholom

U Britaniji je zabilježeno 37 slučajeva, uglavnom među pacijentima koji su imali operaciju ili neke druge tretmane u tropskim zemljama. Znanstvenici upozoravaju da bi se super bakterija po imenu New Delhi-Metallo-1 mogla raširiti po svijetu jer je otporna na skoro sve vrste antibiotika, a lijek kojim bi se tretirala još nije izumljen.

>> Bakterije postaju sve otpornije na antibiotike

Otkrivena je kod pacijenata koji su putovali u Aziju zbog plastičnih operacija, liječeja raka i transplantacije, nakon čega su se vratili u Britaniju. Pronađena je vezana za bakteriju E.coli koja uzrokuje upalu mokraćnih i dišnih puteva. Enzim se može lagano seliti s jedne bakterije na drugu, a stručnjaci strahuju kako bi se mogla vezati na opasnije bakterije uzrokujući da postanu otporne na antibiotike i stvore opasne bolesti.

Stručnjaci su bakteriju otkrili u Britaniji, Indiji, Pakistanu i Bangladešu te vjeruju kako je raširenija nego što se u početku mislilo. Trenutno postoje samo dva antibiotika koja rade protiv NDM-1, a pretpostavlja se kako ni oni neće biti dovoljni. Bakterija inače nije smrtonosna za ljude, ali se strahuje kako bi vezivanjem za druge bakterije mogla nanijeti ozbiljnu prijetnju zdravlju.

11.08.2010. 09:55:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh