« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRETJERANA UPORABA

Bakterije postaju sve otpornije na antibiotike

Bez učinkovitih antibiotika moderno medicinsko liječenje postaje neizvedivo, upozoravaju liječnici

(Corbis)
Više o

antibiotici

,

otporne bakterije

Zbog pretjerane uporabe antibiotika bakterije su sve otpornije, a smrtnost i skupoća ugrožavaju učinkovitost suvremene medicine, upozorili su stručnjaci.

Gotovo nepobjedive bakterije razvijaju se posebice u istočnoj i južnoj Europi, velikim potrošačima antibiotika, naglasili su stručnjaci okupljeni u Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prilikom 2. europskog dana nadzora nad antibioticima, organiziranom u srijedu u 32 zemlje.

"Približavamo se zidu i nismo daleko od njega", izjavio je stručnjak za to pitanje u sklopu ECDC-a u Stokholmu.

Neke bakterije postaju otporne na sve lijekove, ili treba upotrijebiti stare antibiotike koji su toksični, objasnio je.

Prema istraživanju koje je diljem Europe vodio profesor Monnet iz Lyona, više od polovice (53 posto) od stotinjak zaposlenih na odjelima intenzivne njege rekli su da su posljednjih šest mjeseci imali najmanje jednog pacijenta otpornog na sve antibiotike.

"Bez učinkovitih antibiotika, moderno medicinsko liječenje poput operacija, transplantacija ili intenzivne njege postaju neizvedivi", upozorila je direktorica ECDC-a Zsuzsanna Jakab.

Ona je naglasila da posebice prerano rođene bebe te odjeli za intenzivnu njegu i onkologiju trebaju učinkovite antibiotike.

"Urušavaju nam se stupovi hrama zdravlja. Pretjerano upotrebljavamo svjetski izvor kojeg moramo sačuvati za buduće generacije", Otto Cars, sveučilišni profesor iz Uppsale

ECDC drži da 25.000 smrtnih slučajeva svake godine u Europskoj uniji prouzroče otporne baketrije, što je više od polovice od broja poginulih u prometu.

To stoji 1,5 milijarde eura godišnje, od kojih 930 milijuna za bolnice. U Europi su najzahvaćenije mediteranske zemlje, dok su nordijske zemlje pošteđenije.

Nekoliko zemalja je pokrenulo kampanje senzibiliziranja stanovništva na beskorisnost antibiotika protiv virusnih bolesti. Zlatni stafilokok, jako raširena rezistentna bakterija, u uzmaku je u nekoliko europskih zemalja od 2003.

Otporne bakterije godišnje ubiju i desetke tisuća pacijenata u Sjedinjenim Državama.

Najviše brine nedostatak novih antibiotika jer pripadaju slabo isplativom sektoru u koji laboratoriji ne ulažu. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 13:23:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh