« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVA NADA

Analizom daha moguće je otkriti tumore

Izraelski su znanstvenici izvijestili kako bi se uskoro mogla početi koristiti sprava koju su popularno nazvali "elektronički nos"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Gospa međugorska

,

tumori

Riječ je o jednostavnom načinu testiranja daha pacijenta iz kojega bi se moglo zaključiti ima li neke od najčešćih oblika raka - pluća, dojki, crijeva i prostate.

Senzor ugrađen u aparat mogao bi razlikovati 'zdrav' i 'maligni' dah, a uspio bi razlikovati i četiri različite vrste tumora. Unatoč tomu što je potrebno još raditi na njegovu razvoju, dosadašnji uspješni rezultati što su ih proveli izraelski znanstvenici pokazali su da bi se uskoro mogao dovršiti jeftini prenosivi uređaj, jednostavan za uporabu, kojim bi se omogućilo rano dijagnosticiranje tumora.

Abraham Kuten s Izraelskog instituta za tehnologiju smatra da bi, ukoliko se uspiju potvrditi njihovi prvi dobri rezultati, ovo moglo postati jednostavno sredstvo za rano dijagnosticiranje raka. Kuten i kolege istraživanje su proveli na 177 osoba, među kojima je bilo zdravih, ali i onih s nekom vrstom tumora.

Njihov je aparat uspio otkriti različite supstance koje se emitiraju s površine kancerogenih stanica u nastanku. Primjerice, senzor s ugrađenim zlatnim nanočesticama u stanju je, preko daha pacijenta, otkriti tumor pluća. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu British Journal of Cancer. (hina/metro-portal)

11.08.2010. 11:12:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh