« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MIŠIĆI GA VOLE

Čokoladno mlijeko bolje je od sportskih napitaka

Mliječni napitak s okusom čokolade i s malo masnoća brže i bolje oporavlja oštećenja na mišićima od specijaliziranih sportskih napitaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

sport

,

mišići

,

trening

,

Robert De Niro

,

adventski kalendar

,

svadba

Niskomasno čokoladno mlijeko jednako oporavlja mišiće nakon vježbanja kao i specijalizirana sportska pića, tvrdi najnovije istraživanje stručnjaka s Sveučilišta James Madison čiji su rezultati izneseni na godišnjem skupu Američkog koledža sportske medicine.

Prilikom istraživanja, dakle, pokazalo se kako čokoladno mlijeko s malo masnoća katkada bolje utječe na oporavak mišića nakon napora kojima su izloženi prilikom treninga ili sportskih aktivnosti od visoko-ugljičnih energetskih pića s jednakom količinom kalorija; u nekim slučajevima mlijeko je bilo drastično bolje. U istraživanju je sudjelovalo 13 studenata nogometaša koji su tijekom jednog tjedna trenirali normalno; dio njih je umjesto energetskih pića konzumirao čokoladno mlijeko. Nakon dva tjedna prekida, sportaši su prošli kroz drugi krug treninga plus još četiri dana pojačanog  vježbanja. Tada se uspoređivala brzina oporavljanja mišića kod obje skupine.

Nije bilo razlike u sportskoj izvedbi, subjektivnim procjenama naprezanja mišića, mentalnom i tjelesnom umoru i ostalim normama mjerenja opterećenja mišića. Ali kad su u pitanju oštećenja mišića, nogometaši koji su pili mlijeko bolje su prošli. Kod njih je razina kreatin-kinaze bila znatno manja (indikator oštećenosti mišića). To je jasan pokazatelj da niskomasno čokoladno mlijeko bolje popravlja i oporavlja mišiće od ostalih napitaka.

Mlijeko sadrži brojne sastojke kojih u umjetnim pićima nema. Mliječni koktel proteina i ugljikohidrata idealan je za punjenje mišićnih baterija. Proteini potiču oporavak mišićnih vlakana, ali i smanjuju mogućnost ponovnih i jačih ozljeda. Tu su još i kalcij, magnezij i brojni drugi minerali koje sportaši redovito uzimaju u nadomjescima jer su im iznimno potrebni nakon napornih treninga i nastupa. Rezultat je jasan: Čokoladno mlijeko - Energetska pića 1-0.

30.04.2010. 15:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MIroslav
    30.04.2010. 16:54
    Ne mogu da zamislim svoj dan bez njega. Prosto ga obožavam :)))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh