« Muškarci
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
zabranjeno sjedenje

Uredski poslovi povećavaju rizik od raka prostate

Svakodnevno pješačenje ili vožnja biciklom u trajanju od jednog sata korisni su u sprječavanju nastanka ove smrtonosne bolesti

(Corbis)
Više o

rak prostate

,

zdravlje muškarac

,

uredski posao

Muškarci koji rade uredski posao više su izloženi dobivanju raka prostate od onih koji se na poslu više kreću.

Najnovija studija pokazala je da oni koji veliku većinu vremena provode sjedeći na poslu imaju 30 posto veće šanse da im se dijagnosticira ta bolest.

Istraživanje je provedeno nad 45,000 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina. Muškarci koji su imali tjelesno zahtjevnije poslove imali su oko 28 posto manje mogućnosti za dobivanje raka prostate.

Oni koji sjede samo pola radnog vremena imaju 20 posto veće šanse da izbjegnu rak od onih koji sjede čitav radni dan, piše British Journal of Cancer.

Ostale tjelesne aktivnosti poput pješačenja i vožnje bicikla također igraju značajnu ulogu u smanjenju rizika. Samo sat vremena takvih aktivnosti reducira rizik za 14 posto.

Iako je redovito vježbanje odavno smatrano korisnim za sveopće zdravstveno stanje, tek sad pojavili su se dokazi i o korisnim djelovanjima vježbanja u sprječavanju nastanka raka prostate. Istraživači iz švedskog instituta Karolinska tvrde da je vježbanje u mladosti, ali i tijekom srednjih godina iznimno važno za zdravlje muškarca.

Mada još nisu sigurni na koji način točno vježbanje pogoduje zdravlju prostate, istraživači vjeruju da tijekom tjelesnih aktivnosti dolazi do promjena u razini određenih hormona koji su povezani s rakom prostate, među njima i testosterona.

Na kraju zaključuju da njihova saznanja svakako mogu doprinijeti u prevenciji raka iako je potrebno obaviti još mnogo detaljnijih i ozbiljnijih studija po tom pitanju.

Valja napomenuti i to da su rezultati prijašnjih istraživanja sugerirali kako prehrana bogata voćem smanjuje rizik od raka.

Odavno je poznato kako aktivno bavljenje sportom pogoduje zdravlju srca, ali tek sad se otkriva koristan utjecaj i na prostatu, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka.

Preporuka istraživača muškarcima srednjih godina je: "Bavite se sportom ili budite tjelesno aktivni barem jedan sat dnevno."

To dakako ne znači da morate testirati granice svoje izdržljivosti u teretani, ali pješačenje ili biciklizam bit će sasvim dovoljni.

30.10.2009. 18:35:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh