« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PARE LJUDE KVARE

Muškarci češće varaju ako zarađuju manje od žena

Iako novac nije jedini čimbenik koji utječe na rizik od prijevare ipak igra veliku ulogu - ko žena zarađuje višeod muža, izgledno je da će biti prevarena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

prevara

,

novac

,

muškarci

,

zarada

Većini vas je do uha došla vijest o prevarenoj Sandri Bullock. Neki su još uvijek u nevjerici što je zgodnjikavi Eric Benet otišao od jedne Halle Berry (vjerujemo da većina vas zna tko je ona i kako izgleda).  Međutim, jedno istraživanje moglo bi pojasniti zašto su ove ljepotice, ali i mnoge druge žene ostavljene i prevarene. Prema rezultatima istraživanja koje je provela buduća sociologinja Christin Munsch sa Sveučilišta Cornell, muškarci koji zarađuju manje od svojih partnerica ili ne zarađuju uopće češće varaju od muškaraca koji zarađuju podjednako ili više od žena. Preciznije, muškarci koji potpuno ovise od primanja svojih partnerica pet puta češće varaju od ostalih muškaraca.

Netko bi pomislio da takvi muškarci ništa ne bi učinili da idu protiv „ruke koja ih hrani", ali ako spadaju u skupinu onih koji manje zarađuju vrlo vjerojatno pokušavaju hraniti unutarnjeg skrivenog mačo muškarca kojeg ne mogu prikazivati u javnosti. Munsch piše da oni prijevarama, odnosno seksualnim odnosima s više drugih žena izvan veze pokušavaju ublažiti osjećaj manje vrijednosti izazvan činjenicom da partnerica više zarađuje što u kolektivnoj društvenoj podsvijesti ne odgovara uvriježenim spolnim stereotipima. Munsch tvrdi da sada ima konkretne dokaze koji objašnjavaju postojanje muške želje za, na primjer, skupocjenim automobilima: oni jednostavno na taj način pokušavaju prikriti ili kompenzirati 'nedostatke'. Međutim, gledano iz ženske perspektive stvar se tu ne završava: „Muškarci koji puno više zarađuju od žena također su više skloniji prijevari", objašnjava Munsch.

Možemo li onda time opravdati prijevare Tigera Woodsa koji je maso bogatiji od svoje sad već bivše žene? I možemo li onda razumjeti zašto je Benet prevario prelijepu Berry? Christine Wheelan, profesorica pri Sveučilištu Pittsburgh kaže možda da, a možda i ne. Wheelan, koja je inače napisala knjigu „Zašto pametni muškarci žene pametne žene", tvrdi da je novac vjerojatno neka vrsta kompenzacije za sve vrijeme koje partneri provedu u odvojenosti. Međutim, kad muškarac zarađuje gomilu novca i radi 24 sata na dan sedam dana u tjednu izgledno je da vara svoju ženu s tajnicom ili kolegicom.

Bilo kako bilo, „partneri koji zarađuju podjednako ili u kojima muškarac zarađuje malo više najsigurniji su" kad je u pitanju prijevara, uvjerena je Munsch koja je na temelju prikupljenih podataka izvela i svojevrsnu formulu: muškarci su najmanje skloni varanju ako zarađuju 25 posto više od partnerica.

Podatci koji su joj bili na raspolaganju obuhvaćaju osobe u dobi između 12 i 28 godina koje su ili u braku ili žive s partnerom najmanje godinu dana. Međutim, Munsch upozorava da ne smijemo odmah osuđivati muškarce. Njeno istraživanje je trajalo šest godina i u njemu se pokazalo da i žene varaju (od ukupnog broja sudionika samo 3 posto; malo ali ipak značajno). Munch na kraju napominje da novac nije i ne može biti jedini čimbenik koji utječe na vjerojatnost prijevare. Tu su još religija, opće zadovoljstvo vezom, seks, rasa, obrazovanje i, naravno, stereotipi - muškarci koji sebe smatraju podbačajima (ne zarađuju dovoljno, osjećaju se nejednako u odnosnu na partnericu) najčešće voze ili skupe automobile ili se 'druže' s nekim super modelom (najgore od svega zahvaljujući novcu kojeg partnerica zaradi).

16.08.2010. 20:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh