« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MREŽA U GLAVI

Naš mozak radi kao Google

Kao što Google pretražuje internet za određenim informacijama, tako naš mozak pretražuje naša sjećanja

Mozak Google
Mozak Google (Shutterstock)
Više o

Google

,

internet

,

pamćenje

,

mozak

,

Vesta

Ljudski mozak i internet imaju više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini. Pomoću brojnih poveznica između pojedinih dijelova mozak, naime, radi brzo i efikasno, a na sličnom principu funkcionira i mreža podataka na internetu, otkrili su američki znanstvenici.

U stručnom časopisu PNAS znanstvenici tvrde da prijenos signala u mozgu sliči prijenosu informacija na internetu jer ne postoji hijerarhija naredbi već čitav sustav radi poput jedne kompaktne i kompleksne mreže.

>>Snovi - fitness za mozak

Za potrebe istraživanja analiziran je prijenos pojedinih impulsa u mozgu štakora, a stručnjaci su pratili od kuda signali potječu i u kojem se smjeru kreću. Mozak štakora građen je kao ljudski i ima mnogo sličnih funkcija, zbog čega se iz biokemijskih pokusa na štakorima mogu izvesti zaključci koji vrijede i ljude.

Nadalje, otkriveno je da prilikom prisjećanja mozak radi kao Google. Naime, kao što popularna tražilica pretražuje internet za određenim informacijama, ljudi googlaju sjećanje u potrazi za podacima, činjenicama, riječima i konceptima.

>>Seks potiče rast mozga

"Na koju riječ koja počinje sa slovom "A" prvo pomislite? Vjerujem da vam prije pada na pamet riječ "auto", a ne "Albanija". Mozak funkcionira kao Google. Prvo traži one riječi koje imaju najviše poveznica", objašnjava Thomas Griffiths sa Sveučilišta Berkeley.

17.08.2010. 13:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh