« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
statistika

Bogati lakše preživljavaju

Siromaštvo ženama znači 300 puta manje izglede za preživljavanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UNICEF

,

siromaštvo

,

majčinstvo

,

zaštita djece

,

rađanje

Žene u nerazvijenim zemljama 300 su puta izloženije smrti pri porođaju ili komplikacijama u trudnoći od žena u razvijenim zemljama, objavila je UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) predstavljajući u četvrtak izvješće o djeci u svijetu. Istodobno, smrtnost djece u prvome mjesecu života četiri je puta veća u zemljama u razvoju od smrtnosti u razvijenim državama.

Mnoge intervencije radi spašavanja života majki korisne su i za njihovu novorođenčad, navodi UNICEF i dodaje da je upravo ta povezanost glavna tema godišnjeg izvješća za 2009. koje je izvršna direktorica Ann Veneman predstavila u Južnoafričkoj Republici.

"Svake godine više od pola milijuna žena umire zbog trudnoće ili komplikacija pri porođaju, a među njima oko 70.000 djevojaka i mladih žena u dobi od 15 do 19 godina", rekla je Veneman u Johannesburgu. "Od 1990. godine komplikacije povezane s trudnoćom i porođajem usmrtile su oko 10 milijuna žena", dodala je.

Mnoge su zemlje posljednjih godina smanjile smrtnost novorođenčadi, ali nisu jednako uspješno smanjile smrtnost rodilja.

Od 1990. do 2007. Niger i Malavi gotovo su prepolovili smrtnost djece u prvih pet godina, u Indoneziji je ona smanjena za dvije trećine, a u Bangladešu nešto manje od polovice.

Unatoč bitno smanjenoj smrtnosti djece mlađe od pet godina, još je neprihvatljivo visoka stopa smrtnosti djece u prvih 28 dana života, navodi UNICEF. Smrti pri porođaju ili zbog komplikacija u trudnoći izložena je jedna od 76 žena u zemljama u razvoju. U razvijenom svijetu taj je omjer jedan prema 8000.

Približno 99 posto žena u svijetu umire zbog trudnoće i pri porođaju u zemljama u razvoju, ponajviše u Africi i Aziji, gdje visoku stopu nataliteta ne prati dovoljan broj školovanog osoblja, a uz to je slab sustav zdravstvene skrbi.

Deset država s najvećom smrtnošću rodilja su: Niger, Afganistan, Sijera Leone, Čad, Angola, Liberija, Somalija, Demokratska Republika Kongo, Gvineja-Bisao i Mali.

U Nigeru je opasnost od smrti rodilja jedan prema sedam, a u Maliju jedan prema 15.

Na svaku ženu umrlu pri porođaju ili od komplikacija u trudnoći dolazi 20 žena oboljelih ili ozlijeđenih u vezi s porođajem, često s trajnim i ozbiljnim posljedicama.

Za smanjenje smrtnosti novorođenčadi i rodilja UN-ova agencija preporučuje da se za sve osigura bitna i kontinuirana zdravstvena skrb. A to znači bitan zaokret od tradicije da se liječnik poziva samo za posebne intervencije u korist modela primarne zdravstvene skrbi za svaki stupanj trudnoće, porođaja i postporođajnoga tijeka.

Za takav zaokret bitno je školovati djevojke, a to donosi dobit i obitelji i društvu, rekla je Veneman. Zdravstvena skrb uspješnija je u sredinama u kojima ženu podupire njezina okolina, štiti je i osigurava joj izobrazbu. (hina/metro-portal)

15.01.2009. 14:45:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh