« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SVIDJELO MU SE

Putin najavio da bi se opet mogao kandidirati za predsjednika

Bivši predsjednik još je jednom telefonski s ruskim građanima razgovarao o aktualnim problemima i planovima za budućnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

WTO

,

Ukrajina

,

Rusija

,

terorizam

,

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

Julija Timošenko

,

Staljin

,

SSSR

,

YUKOS

,

Mihail Hodorkovski

,

Jedinstvena Rusija

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je rekao kako ne samo da se ne namjerava povući iz politike već će "razmisliti" o kandidaturi na ruskim predsjedničkim izborima 2012., objavile su agencije.

Putin je to rekao tijekom TV prijenosa višesatnog odgovaranja na pitanja koja su mu telefonom i video vezom postavljali građani iz svih dijelova Rusije, što je postalo njegovom praksom koja traje već osam godina.

"Nemojte se tome ni nadati", odgovorio je Putin na pitanje jednog gledatelja o tome razmišlja li napustiti politiku i posvetiti se mirnom životu.

Potom je u odgovoru na pitanje drugog gledatelja argumentirao tu izjavu najavom kako će razmisliti o tome hoće li se kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima, predviđenim za 2012.

"Razmislit ću o tome. Ima vremena, tek je 2009. Najveća bi greška bila sadašnji rad podrediti interesima buduće izborne kampanje", rekao je Putin, koji je bio ruski predsjednik u dva mandata, od 2000. do 2008. godine.

Kao i svake godine, Putin se suočio s pitanjima o raznim temama, na koje je odgovarao mješavinom narodnog šarma, čvrstih političkih stajališta i snažne retorike te nesvakidašnje sposobnosti razumijevanja životnih problema "običnih" Rusa, kojoj može zahvaliti svoju političku auru, koja ne blijedi ni nakon 10 godina na vlasti.

Prvi se put s ruskim građanima telefonski družio 2002., a činjenica da je istu praksu nastavio i nakon što je postao predsjednik vlade potvrđuje tezu o tome da je i dalje najmoćniji političar Rusije. Dmitrij Medvedev, kojeg je Putin osobno zagovarao za svojeg nasljednika na položaju ruskog predsjednika, nikad nije javno telefonski razgovarao sa sugrađanima.Tako se u odgovoru na jedno pitanje obrušio na čelnike nekadašnjeg ruskog energetskog diva YUKOS-a, na čelu s Mihailom Hodorkovskim, koje je optužio da su naručivali ubojstva svojih protivnika.

"Nažalost, nitko se ne sjeća da je jedan od vodećih ljudi odjela sigurnosti YUKOS-a u zatvoru... Pet je dokazanih ubojstava...Očito je da je djelovao u interesu i po nalogu svojih šefova", rekao je Putin.

Nekad možda i najmoćniji ruski oligarh Hodorkovski, koji je 2005. osuđen na osam godina zatvora u Sibiru zbog utaje poreza i pronevjere, opet je na optuženičkoj klupi zbog pranja novca i financijskih prijevara, za što mu prijeti kazna od 22 godine zatvora.

Na pitanje o tome da li Iran izrađuje nuklearno oružje, Putin je rekao kako Rusija ne raspolaže informacijama koje bi ukazivale na to, a u odgovoru na pitanje o nekadašnjem sovjetskom diktatoru Staljinu, pozvao je na uravnoteženu procjenu, ustvrdivši kako se njegova ostavština ne može okarakterizirati ni potpuno negativnom ni potpuno pozitivnom.

Bivšem je sovjetskom vođi uputio pohvale zbog industrijalizacije SSSR-a i pobjede u drugom svjetskom ratu, ali je osudio represiju koju je provodio i u kojoj su nestali milijuni građana.

Rekao je i kako ne podržava ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko kao kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini.

"Ne podupirem Juliju Timošenko u predsjedničkim izborima. Surađujemo s njom kao predsjednicom ukrajinske vlade,... ali nam je stranački bliska Stranka regija" (protukandidata Viktora Janukoviča).

Redarstvenici i pripadnici policije koji su činili zločine moraju odgovarati, rekao je Putin jednom gledatelju, ali se i usprotivio punoj reformi sektora unutarnje sigurnosti u Rusiji.

"Ne smije se sve pripadnike policije trpati u isti koš, ali reakcija na bilo koji nezakonit postupak mora biti osobito snažna, brza i stroga", rekao je Putin, usprotivivši se rasformiranju ministarstva unutarnjih poslova, što je prošli mjesec predložio Andrej Makarov, parlamentarni zastupnik iz Putinove stranke Jedinstvena Rusija i od čijeg se mišljenja stranka već ogradila.

"Naši susjedi i prijatelji Ukrajinci učinili su upravo to, raspustivši ono što zovemo prometnom policijom i to nije donijelo ništa dobrog... već se korupcija još i povećala, a red na cestama pogoršao", rekao je Putin.

Jednog je sugovornika zanimalo što ruski premijer misli o ruskim skorojevićima i činjenici da vrlo mali dio ruskog društva svoje enormno bogatstvo pokazuje na neprimjeren i krajnje neprofinjen način, a Putin se suglasio da to jest ruski problem.

Putin je izrazio uvjerenje kako je vrhunac gospodarske krize u Rusiji prošao, rekavši kako se posljednjih pet mjeseci bilježi gospodarski rast od 0,5 posto i predvidjevši da će gospodarstvo do kraja godine zabilježiti pad od 8,5 do 8,7 posto, što je manje od nekih predviđanja."Skorojevići su se preko noći dokopali golemog bogatstva i nikako im ne uspijeva da se ne razmeću njima. Da, to je naš problem", rekao je Putin.

"U vremenima SSSR-a, neki od ondašnjih bogataša svoje su bogatstvo pokazivali stavljanjem zlatnih zuba, prije svega onih prednjih. Lamborghiniji i slične skupe stvarčice - to su današnji zlatni zubi koji služe za razmetanje pred svima", rekao je Putin.

Govoreći o terorizmu, rekao je kako je on i dalje velika prijetnja i pozvao građane da surađuju sa snagama reda i upozore ih na sumnjive osobe ili pojave.

"Napravili smo mnogo kako bismo slomili kičmu terorizmu, ali prijetnja još nije potpuno uklonjena... Prijetnja terorizma i dalje je vrlo snažna", upozorio je ruski premijer, priznavši da je vrlo teško spriječiti terorističke napade na infrastrukturu, ali i ustvrdio kako se "može djelovati upozorenjima snaga reda".

Također je ponovio kako Rusija i dalje želi ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), ali je u ostvarenju tog cilja ometaju neke zemlje.

"Ulazak u WTO i dalje je naš strateški cilj, ali imamo dojam kako iz nama nepoznatih razloga neke zemlje, među kojima i SAD, ometaju naš ulazak u WTO", kazao je Putin.

Bilo je i pitoresknih odgovora. Na pitanje jednog gledatelja iz Pikaljova zašto nitko nije odgovarao za krizu oko tvornice cementa u tom mjestu, Putin je uzvratio pitanjem - "Ako sve strpamo u zatvor, tko će raditi?". (hina/metro-portal)

03.12.2009. 20:51:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh