« Svijet
objavljeno prije 14 godina
BRISANJE PODJELA

Papa na Cipru pozvao muslimane i kršćane na dijalog

Na otoku podijeljenom od 1947. između turske zajednice na sjeveru i grčke na jugu, Papa je istaknuo važnost dijaloga među religijama

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Cipar

,

the daily

,

online novine

Papa Benedikt XVI. pozvao je u subotu, u Nikoziji na međuvjerski dijalog između kršćana i muslimana, drugog dana posjeta Cipru, sredozemnom otoku koji je već 36 godina podijeljen na grčki, pravoslavni dio na jugu i turski, muslimanski na sjeveru.

U času kada Crkvu već nekoliko mjeseci potresaju skandali zbog pedofilije u svećenićkim redovima Papa je, drugog dana svog pohoda Cipru, istaknuo potrebu za "dobrim i svetim svećenicima". "Crkva je stekla obnovljenu svijest o potrebi za dobrim, svetim i dobro odgojenim svećenicima", rekao je Benedikt XVI. u prigodi susreta s malom katoličkom zajednicom na otoku, u maronitskoj školi u ciparskoj prijestolnici.

Dana 27. svibnja Benedikt XVI. je osudio pedofilske skandale ocijenivši da su oni "povod za sablazan". No na otoku podijeljenom od 1947. između turske zajednice na sjeveru i grčke na jugu, Papa je istaknuo i važnost dijaloga među religijama, rekavši da "još puno toga treba učiniti u svijetu".

"Samo se upornim trudom može izgraditi međusobno povjerenje, ukloniti breme prošlosti, a političke i kulturne razlike među narodima mogu postati razlogom za dublje razumijevanje", rekao je Papa u maronitskoj školi. U subotu poslijepodne vrhovni poglavar Katoličke crkve nakratko se sastao s predstavnikom ciparskih Turaka, šeikom Nazimom Haqqanijem, što nije bilo predviđeno u programu njegova posjeta, izjavio je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Papin posjet bio je povod i za oštre kritike nekih čelnika pravoslavne zajednice na otoku, napose utjecajnog episkopa Limassola Athanasiosa koji nije došao na susret u nadbiskupiji, kao ni još jedan episkop, unatoč opomeni Krizostomosa II. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 20:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh