« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVA STRANICA

Obama i službeno proglasio kraj rata s Irakom

Nakon dugih sedam i pol godina završila je borbena misija SAD-a u Iraku, Obama tvrdi da je bila uspješna

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

rat u Iraku

,

Andrea Camilleri

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u utorak objavio kraj borbene misije SAD-a u Iraku, sedam i pol godina nakon od SAD-a predvođene invazije na Irak. U izravno prenošenom obraćanju iz Bijele kuće Obama je rekao da je došlo vrijeme da Iračani sami preuzmu odgovornost za svoju sigurnost.

"Večeras objavljujem da je američka borbena misija u Iraku završena", rekao je iz Ovalnog ureda u govoru koji je prenosila televizija. "Operacija Iračka sloboda je završena a irački narod sada ima vodeću odgovornost za sigurnost njihove zemlje".

>>SAD: Iračani se sada mogu sami brinuti o svojoj sigurnosti

"Kroz ovo izvanredno poglavlje povijesti Sjedinjenih Država i Iraka mi smo preuzeli našu odgovornost. Sada je vrijeme da se okrene stranica".

Manje od dva tjedna nakon što je posljednja borbena brigada SAD-a napustila Irak u toj zemlji ostaje manje od 50.000 vojnika SAD-a koji će biti odgovorni za obuku iračke vojske i neke protuterorističke operacije. Vođenje nove misije, nazvane "Nova zora", od vojske će preuzeti State Department. Otkako je Obama preuzeo predsjedničku dužnost u siječnju 2009. godine gotovo je 100.000 vojnika napustilo Irak.

Obama, koji se protivio invaziji na Irak, istaknuo je "golemu cijenu" u životima i resursima tijekom sedmogodišnjih ratnih napora i obećao usredotočiti se na snaženje gospodarstva SAD-a.

"Danas je naša najžurnija zadaća obnoviti naše gospodarstvo i milijune Amerikanca koji su izgubili posao vratiti na radna mjesta", rekao je. Od početka od SAD-a predvođene invazije na Irak u ožujku 2003. ubijeno je više od 4400 vojnika SAD-a a poginulo je između 75.000 i 100.000 iračkih civila.(hina/metro-portal)

01.09.2010. 07:09:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh