Knjiga
10. 6. 2009.

Knjiga dana - Ratko Cvetnić: Polusan

objavljeno prije 15 godina

Ratko Cvetnić (1957) u hrvatskoj se književnosti prvi puta javio hvaljenim romanom "Kratki izlet" 1997. godine u kojem donosi svoja sjećanja iz Domovinskog rata. Taj se roman smatra jednom od… više »

9. 6. 2009.

Knjiga dana - Verena Kast: Dinamika simbola

objavljeno prije 15 godina

Autorica se bavi precizno iznesenim tumačenjima osnova i tehnika Jungove psihoterapije koje dodatno ilustrira raznovrsnim primjerima iz vlastite terapeutske prakse. Na zoran i konkretan način… više »

5. 6. 2009.

Knjiga dana - Niall Ferguson: Uspon novca

objavljeno prije 15 godina

Povjesničar Niall Ferguson slijedi trag novca i donosi priču u pozadini razvoja novca i financijskih sustava, od samog nastanka u drevnoj Mezopotamiji, do najnovijih poremećaja i kriza na,… više »

4. 6. 2009.

Knjiga dana - Gary Zukav: Duša duši (Poruke iz srca)

objavljeno prije 15 godina

Gary Zukav autor je bestselera "Život duše" (i brojnih drugih koji su se ukupno prodali u preko šest milijuna primjeraka prevedenih na dvadeset četiri jezika), u kojem se bavio… više »

2. 6. 2009.

Knjiga dana - Andrej Platonovič Platonov: Iskop

objavljeno prije 15 godina

Andrej Platonov jedan je od najvećih i najintrigantnijih ruskih pisaca dvadesetog stoljeća. Njegova dva najznačajnija djela, "Čevengur" i "Iskop" uronjena su u distopijsku problematiku te s… više »

1. 6. 2009.

Knjiga dana - Davor Rostuhar: Džungla

objavljeno prije 15 godina

Davor Rostuhar (1982., Zagreb) počeo je putovati u dobi od 16 godina, a od 2001. putovanjima se bavi profesionalno. Dosad je posjetio više od 65 zemalja diljem svijeta, te objavio… više »

29. 5. 2009.

Knjiga dana - Velimir Grgić: Harakiri, jaje, amputacije

objavljeno prije 15 godina

Grgić se u ovoj knjizi pozabavio poviješću japanske popularne kulture sa žarištem u fenomenu erotske groteske, tzv. erogura. Žanr je duboko ukorijenjen u japanskoj… više »

28. 5. 2009.

Knjiga dana - Rudolf Arnheim: Novi eseji o psihologiji umjetnosti

objavljeno prije 15 godina

Knjiga eseja klasika moderne teorije umjetnosti Rudolfa Arnheima posvećena je povijesti i teoriji umjetnosti, psihologiji i psihofizici. U njoj Arnheim pobliže proučava razumijevanje boje,… više »

27. 5. 2009.

Knjiga dana - Eric Abrahamson i David H. Freedman: Savršeni nered

objavljeno prije 15 godina

Još otkako je Albert Einstein odgonetnuo zagonetku Brownova gibanja, znanstvenici se slažu kako malo nereda bilo koji sustav, u stvari, može učiniti efikasnijim. No, većina će se… više »

nagrada

'Man Booker' Kanađanki Alice Munro

objavljeno prije 15 godina

Alice Munro, glasovita kanadske autorica kratkih priča, dobitnica je ovogodišnje književne nagrade "Man Booker International" za životno djelo. Nagrada, objavljena u utorak u New… više »

26. 5. 2009.

Knjiga dana - Erazmo Roterdamski: Pohvala ludosti

objavljeno prije 15 godina

Desiderius Erasmum Roterodamus rodio se 1466. godine u Roterdamu. Izvanbračno dijete flamanskog svećenika Rogeriusa Gerardusa u ranoj je mladosti ostao bez oba roditelja, a rodbina ga… više »

25. 5. 2009.

Knjiga dana - Josip Bratulić i Stjepan Damjanović: Hrvatska pisana kultura 3

objavljeno prije 15 godina

Trosveščana monografija "Hrvatska pisana kultura" akademika Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića rezultat je nastojanja da se pregledno i na jednom mjestu predstave najznačajniji… više »

24. 5. 2009.

Knjiga dana - Jagoda Marinić: Bezimena

objavljeno prije 15 godina

Jagoda Marinić rođena je 1977. u njemačkom Weiblingenu, a danas živi u Berlinu. Nakon studija germanistike, političkih znanosti i anglistike radila je kao spisateljica, kazališna… više »

ekskluzivni razgovor

Salman Rushdie o novom romanu Vještica iz Firence

objavljeno prije 15 godina

Dogovor za sastanak sa Salmanom Rushdiem bio je u Milanu, na promociji njegove nove knjige Vještica iz Firence. Za razliku od nekoliko godina prije, pred hotelskom sobom nije bilo niti… više »

23. 5. 2009.

Knjiga dana - Meso: Recepti za pripremanje

objavljeno prije 15 godina

Iako će oni koji preferiraju prehranu bez mesa s gađenjem okrenuti glavu i u mislima (praksi?) spaliti ovu knjigu, činjenica je da je veći broj onih kojima će sočni odrezak pobuditi sasvim… više »

skrolaj na vrh