« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
26. 11. 2009

Knjiga dana - Antonio Tabucchi: Rekvijem; Posljednja tri dana u životu Fernanda Pessoe

Tabucchiev hommage Portugalu, Pessoi...

Više o

moderna vremena info

,

Fernando Pessoa

,

Portugal

,

knjiga dana

,

Antonio Tabucchi

,

Rekvijem

"Koliko slova ima latinska abeceda? Začuo se glas moga oca. Napregnuo sam se da bolje vidim i ugledao ga u polutami. Stajao je u dnu sobe, naslonjen na komodu i podrugljivo me promatrao. Bio je odjeven u mornarsku odjeću, mogao je imati dvadesetak godina, ali bio je to moj otac, nije moglo biti nikakve sumnje. Oče, upitao sam ga, što radiš ovdje, u pansionu Isadora, odjeven poput mornara? Sto ti radiš ovdje, odgovorio je, godina je tisuću devetsto trideset i druga i ja služim vojni rok, moj brod, fregata po imenu Filiberto, danas je uplovio u Lisabon...".

Antonio Tabucchi suvremeni je talijanski pisac, dobitnik mnogih književnih nagrada u Italiji i u inozemstvu i vrstan stručnjak za portugalsku književnost. "Rekvijem", napisan izravno na portugalskom, Tabucchijev je hommage zemlji u kojoj je proveo dvadeset godina života.

To je priča o putovanju, osobnom hodočašću u prostoru u kojem se fantastično isprepliće sa stvarnim. Prema "Rekvijemu" je snimljen i istoimeni film Alaina Tannera (1998).

U "Posljednja tri dana u životu Fernanda Pessoe" Tabucchi opisuje smrt jednog od najvećih pjesnika dvadesetog stoljeća, posljednja tri dana agonije u kojima portugalski pjesnik razgovara sa svojim heteronimima, duhovima koji su ga pratili čitavog života.

 

Preveo Dean Trdak

Izdavač: SysPrint

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
26.11.2009. 07:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh