« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec
SLIJEPA PRAVDA

Srbija priznaje zločine u Hrvatskoj, ali ne i genocid

ICTY će tek najesen odlučiti je li nadležan u sporu Hrvatske i Srbije

Hrvatska i srpska strana iznosit će svoje argumente pred ICTY-em do kraja tjedna
Hrvatska i srpska strana iznosit će svoje argumente pred ICTY-em do kraja tjedna (AFP)
Više o

Haag

,

Međunarodni sud pravde

,

ICTY

,

Tibor Varadi

Pred Međunarodnim sudom pravde jučer je počela prva rasprava u procesu u kojem Hrvatska tuži Srbiju za genocid. Srbija je na početku iznošenja argumenata zanijekala genocid na području Hrvatske.

Prije rasprave o suštini tužbe, je li Srbija kriva za genocid u Hrvatskoj od 1991. do 1995., Međunarodni sud pravde mora donijeti odluku je li uopće nadležan da sudi u ovom slučaju, premosi Jutarnji list. Do kraja tjedna najprije će srpska, a potom i hrvatska strana iznositi svoje argumente.

“Srbi su odgovorni za stradanja Hrvata, zločini su nesumnjivo počinjeni. Stradanja Hrvata zaslužuju osudu, a žrtve poštovanje, no to ne može biti označeno kao genocid.”
Tibor Varadi
pravni zastupnik Srbije  

Hrvatska smatra da je sud nadležan, jer je Srbija kao sljednica bivše SRJ odgovorna poštivati UN-ovu Konvenciju o genocidu. Srpska strana argumentira da su tek 2000. postali članica UN-a, a u vrijeme kad su počinjeni zločini nisu ni postojali kao država, jer je SRJ proglašena tek u travnju 1992.

Odluka je li sud nadležan ili ne očekuje se najesen.

Zastupnik Srbije Tibor Varadi jučer je rekao kako je istina da su u Hrvatskoj počinjeni zločini i prouzročene teške patnje, ali tvrdi da se to ne može nazvati genocidom. (HINA) 

27.05.2008. 00:03:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh