« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
RASPJEVANI DIVOVI

Plavetni kitovi iz nepoznatog razloga snižavaju ton

U posljednjih četrdesetak godina cjelokupna svjetska populacija plavetnih kitova pjeva sve dubljim i dubljim tonovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

plavetni kit

,

kitov pjev

Poznati po svojoj veličini, a još više pjevu čiji tonovi putuju tisućama kilometara svjetskih oceana, plavetni kitovi zbunili su znanstvenike produbljivanjem tonova koje se bilježi svake godine.

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Endangered Species Research' otkrilo je kako su u cijelom svijetu muške jedinke plavetnih kitova snizile ton svog pjevanja. Promjenu je prvi zamijetio istraživač WhaleAcousticsa Mark McDonald kada je prije osam godina morao promijeniti frekvencije na audio detektorima postavljenima uz obalu Kalifornije.

McDonald je uspoređivao pjev kitova snimljen na područjima od sjevernog Atlantika do Indijskog oceana uz pomoć znanstvenika s kalifornijskog oceanografskog institua Scripps. Oni su otkrili kako je najveći pad između 1963. i 2008. zabilježen kod kitova koji obitavaju u sjeveroistočnom Pacifiku i to za čak 31 posto što je ekvivalent tri bijele tipke na klaviru.

Znanstvenici kažu kako je ovo otkriće fascinantno upravo zbog toga što je, usprkos razlikama koje su uočene u pjevu skupina u različitim oceanima, promjena istovjetna na globalnoj razini.

Plavetni kitovi, čija se populacija procjenjuje na oko 10 tisuća, migriraju preko velikih udaljenosti a mužjaci, koji načelno putuju brže od ženki i mladunaca, pjevaju tijekom cijele godine.

Oceanografi i marinski biolozi ne znaju zašto je došlo do spuštanja tonova. Jedna od teorija pretpostavlja kako je razlog porast buke u oceanima no McDonald kaže kako to nema smisla jer bi u slučaju da se žele bolje čuti povisili, a ne snizili tonove.

Druge teorije govore kako bi razlog mogao biti lagani porast kiselosti oceana što pogoduje boljem širenju nižih tonova no to ne objašnjava ovako ekstremni pad.

Najprihvaćenija teorija među znanstvenicima ipak je ona o laganom porastu broja kitova koji se bilježi od zabrane lova uvedene 1966. S većim brojem jedinki nema potrebe za 'vikanjem', smatraju znanstvenici i dodaju kako u svemu veliku ulogu vjerojatno imaju i ženke kojima se očito više sviđaju dublji tonovi što su mužjaci očito shvatili. Nitko međutim nije siguran što je točan razlog ove globalne promjene pa se istraživanja misteriozne 'promjene ploče' nastavljaju.

07.12.2009. 11:58:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh