Ekosfera
UPS!

Velebitske jame se otapaju

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

Ekspedicija u kojoj sudjeluje 42 speleologa iz osam speleoloških udruga iz Hrvatske i Austrije i koja je bila usmjerena na istraživanje prirodnih aspekata krša i opažanje… više »

DANAS JE DAN...

Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava od 1992. svake godine treće subote u kolovozu, udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi… više »

EH, DA...

Ljeta više nikad neće biti ista...

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

U ovoj godini epskih vrućina, vrijeme je da počnemo razmišljati o tome kako se klima promijenila, a ne o činjenici da se mijenja. S povijesnog stajališta, nalazimo se na… više »

UPS!

Ova će godina biti najtoplija, a tek sljedeća...

objavljeno prije 10 mjeseci i 24 dana

Do sada je 2023. treća najtoplija zabilježena godina, rekla je Sarah Kapnick, glavna znanstvenica američke Agencije za oceanska i atmosferska promatranja (NOAA). A vjerojatnost da će… više »

ZANIMLJIVO

Uzgojili krave koje ispuštaju manje metana

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Loewith je u lipnju započeo s umjetnim oplodnjom 107 krava i junica sjemenom bika koji je bio prvi na tržištu s genetskom osobinom ispuštanja niske razine metana. "Selektivno… više »

STVARNO?

Supermarketi će morati donirati hranu?

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Jeannine Weyekmans i drugi volonteri dijele hranu za 150 obitelji. Ona rukovodi bankom hrane u briselskoj četvrti Laeken. Namirnice dijele četvrtkom u tamošnjoj protestantskoj… više »

EH, DA...

Amazonija još nije spašena

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

„Ovim sastankom na vrhu budi se novi amazonski san regije i svijeta." Tim velikim riječima je otvoren sastanak država Amazonije. Izgovorio ih je domaćin, brazilski predsjednik Lula… više »

STVARNO?

Postaje li Arktik radijator umjesto frižidera?

objavljeno prije 11 mjeseci

Nakon što se činilo da se ogromne sante leda veličine do četvrtine Walesa lome sa "sve većom učestalošću", Ministarstvo vanjskih poslova naručilo je pregled, koji je potvrdio da… više »

EH, DA...

Glas razuma iz Amazone

objavljeno prije 11 mjeseci i 3 dana

„Tražit ću od predsjednika da se obvežu na očuvanje šuma", rekao je. Kazao je da su se prijetnje prašumi smanjile otkako je Luiz Inacio Lula da Silva u siječnju… više »

STVARNO?

Klime su budućnost, nažalost?

objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana

U dobru i u zlu, ti uređaji gladni energije važna su prilagodba sve toplijem svijetu. Milijunima ljudi postali su nužni za preživljavanje, tvrde stručnjaci. Iako pomažu u spašavanju… više »

EH, DA...

Superoluje nisu zaobišle ni Hrvatsku

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Superćelijske oluje su posebna vrsta dugotrajnih olujnih oblaka koji zbog svoje specifične dinamike, a kako možemo pretpostaviti iz naziva, proizvodi posebno intenzivne proizvode poput jakih… više »

EH, DA...

Dan ekološkog duga - 2.8.2023.

objavljeno prije 11 mjeseci i 7 dana

Ove godine Dan ekološkog duga obilježava se 2. kolovoza. Ovaj dan označava datum kada naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve ono… više »

BRAVO

SPAR i Vindija protiv viška šećera

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

 S ciljem smanjenja negativnog utjecaja prekomjerne količine šećera u prehrani SPAR Hrvatska je, vodeći se preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokrenuo važnu… više »

UPS!

Možemo očekivati sve češće snažne oluje

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Osim što su za većinu Hrvatske zima i proljeće, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), bili kišni do vrlo kišni u odnosu na… više »

UPS!

Slijedi nam još gori scenarij

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Šumski požari, izazvani rekordno visokim temperaturama i snažnim vjetrovima, divljali su po grčkim otocima Rodosu, Krfu i Eviji, tisuće posjetitelja i stanovnika bili su prisiljeni… više »

skrolaj na vrh