Ekosfera
BRAVO

Guinnessova rekorderka na jumbo plakatima

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

Za Lidiju Lijić nedovoljno je reći da je svestrana. Arhitektica i ronilica na dah, koja se bavi i fotografijom, sportskim penjanjem, alpinizmom i avijatičarstvom, voditeljica hrvatskog… više »

UPS!

Velebitske jame se otapaju

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Ekspedicija u kojoj sudjeluje 42 speleologa iz osam speleoloških udruga iz Hrvatske i Austrije i koja je bila usmjerena na istraživanje prirodnih aspekata krša i opažanje… više »

DANAS JE DAN...

Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja

objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava od 1992. svake godine treće subote u kolovozu, udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi… više »

EH, DA...

Ljeta više nikad neće biti ista...

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

U ovoj godini epskih vrućina, vrijeme je da počnemo razmišljati o tome kako se klima promijenila, a ne o činjenici da se mijenja. S povijesnog stajališta, nalazimo se na… više »

UPS!

Ova će godina biti najtoplija, a tek sljedeća...

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Do sada je 2023. treća najtoplija zabilježena godina, rekla je Sarah Kapnick, glavna znanstvenica američke Agencije za oceanska i atmosferska promatranja (NOAA). A vjerojatnost da će… više »

ZANIMLJIVO

Uzgojili krave koje ispuštaju manje metana

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Loewith je u lipnju započeo s umjetnim oplodnjom 107 krava i junica sjemenom bika koji je bio prvi na tržištu s genetskom osobinom ispuštanja niske razine metana. "Selektivno… više »

STVARNO?

Supermarketi će morati donirati hranu?

objavljeno prije 11 mjeseci

Jeannine Weyekmans i drugi volonteri dijele hranu za 150 obitelji. Ona rukovodi bankom hrane u briselskoj četvrti Laeken. Namirnice dijele četvrtkom u tamošnjoj protestantskoj… više »

EH, DA...

Amazonija još nije spašena

objavljeno prije 11 mjeseci

„Ovim sastankom na vrhu budi se novi amazonski san regije i svijeta." Tim velikim riječima je otvoren sastanak država Amazonije. Izgovorio ih je domaćin, brazilski predsjednik Lula… više »

STVARNO?

Postaje li Arktik radijator umjesto frižidera?

objavljeno prije 11 mjeseci i 1 dan

Nakon što se činilo da se ogromne sante leda veličine do četvrtine Walesa lome sa "sve većom učestalošću", Ministarstvo vanjskih poslova naručilo je pregled, koji je potvrdio da… više »

EH, DA...

Glas razuma iz Amazone

objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana

„Tražit ću od predsjednika da se obvežu na očuvanje šuma", rekao je. Kazao je da su se prijetnje prašumi smanjile otkako je Luiz Inacio Lula da Silva u siječnju… više »

STVARNO?

Klime su budućnost, nažalost?

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

U dobru i u zlu, ti uređaji gladni energije važna su prilagodba sve toplijem svijetu. Milijunima ljudi postali su nužni za preživljavanje, tvrde stručnjaci. Iako pomažu u spašavanju… više »

EH, DA...

Superoluje nisu zaobišle ni Hrvatsku

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Superćelijske oluje su posebna vrsta dugotrajnih olujnih oblaka koji zbog svoje specifične dinamike, a kako možemo pretpostaviti iz naziva, proizvodi posebno intenzivne proizvode poput jakih… više »

EH, DA...

Dan ekološkog duga - 2.8.2023.

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Ove godine Dan ekološkog duga obilježava se 2. kolovoza. Ovaj dan označava datum kada naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve ono… više »

BRAVO

SPAR i Vindija protiv viška šećera

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

 S ciljem smanjenja negativnog utjecaja prekomjerne količine šećera u prehrani SPAR Hrvatska je, vodeći se preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pokrenuo važnu… više »

UPS!

Možemo očekivati sve češće snažne oluje

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Osim što su za većinu Hrvatske zima i proljeće, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), bili kišni do vrlo kišni u odnosu na… više »

skrolaj na vrh