« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PLEMENSKA PODRUČJA

Veliki okršaj pobunjenika i vladinih snaga na sjeverozapadu Pakistana

Neutvrđen broj terorista je ranjen, poginulo ih je najmanje 32, a zračni su udari uništili njihovih pet skrovišta i logore za obuku

(Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

sukob

,

pobunjenici

U sukobima provladinih pripadnika pakistanskih plemena s militantima, te u napadima pakistanskog zrakoplovstva u subotu na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje 32 ljudi, većinom islamističkih pobunjenika, rekli su dužnosnici službi sigurnosti, javljaju agencije.

Vojni zrakoplovi napali su skrovišta talibanskih militanata u Orakzaiju, jednom od sedam okruga pakistanske plemenske regije na granici s Afganistanom, i ubili najmanje 10 pobunjenika.

"Neutvrđen broj terorista je ranjen, a zračni su udari uništili njihovih pet skrovišta i logore za obuku", rekao je agent obavještajnih službi tražeći da ostane neimenovan, prenosi agencija dpa.

Zračni napadi su izvršeni dok pakistanske snage planiraju ofenzivu u okrugu. Vjeruje se da su se u tom području sklonile stotine talibana u bijegu pred vojnim operacijama u susjednoj regiji Južni Waziristan.

Ofenziva u Waziristanu je također primorala još stotine pobunjenika da prijeđu u plemenski okrug Kuram gdje je lokalno stanovništo ustanovilo laškar, odnosno plemensku miliciju, za borbu protiv pobunjenika.

U subotu su se u središnjem dijelu Kurama sukobili deseci pripadnika plemenske milicije i talibani razmjenjujući vatru iz ručnih bacača raketa i minobacača.

Borbe su započele kada su islamistički pobunjenici napali pripadnike laškara, ubili dvojicu i zapalili njihove kuće.

"Po informacijama koje smo do sada dobili u borbama koje još traju je ubijeno 20 islamskih militanata i dvojica pripadnika laškara", rekao je drugi pripadnik obavještajnih službi, također pod uvjetom da ostane neimenovan, izvijestila je agencija dpa.

Oko 3000 starješina koji predstavljaju 20 velikih paštunskih plemena u plemenskoj regiji i sjeverozapadnoj graničnoj pokrajini sastali su se u subotu u Pešavaru kako bi razgovarali o borbi protiv talibana. U završnoj deklaraciji skupa predstavnici plemena su od vojske zatražili da slomi talibane, izvjestio je Reuters. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 22:14:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh