« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
VIŠESTRUKA KORIST

Veliki nosevi bolje štite od bakterija i prehlada

Ponekad se kaže da je velik nos znak inteligencije i plemenite krvi. No, otkriveno je kako pruža i dobru zaštitu od bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zaštita

,

bakterije

,

bolesti

,

razvoj grada

Istraživači su otkrili da, iako je često predmet rugla, nos većih dimenzija svojem vlasniku pomaže u prevenciji od raznih prehlada i gripe. Što je nos veći, to je i veća prirodna barijera koja fizički zaustavlja čestice prašine i razne bakterije iz zraka da dospiju u tijelo.

To je dobra vijest za glumicu Sarah Jessicu Parker, pjevačicu Barbaru Streisand te glumca Gerarda Depardieua, koji su si poznati po karakterističnim nosevima. Znanstvenici su otkrili kako veći nosevi uvlače skoro 7 posto manje različitih rizičnih čestica, te štite usta, a mogu reducirati i efekte vrućice.

Istraživači su načinili dva umjetna nosa, od kojih je jedan bio 2,3 puta veći od drugog. Svaki nos smješten je na umjetnu glavu, a zatim je pušten zrak koji je sadržavao različite čestice. Rezultati su pokazali kako je 6,5 posto manje čestica dospjelo u veći nos.

Studiju je proveo tim znanstvenika sa Sveučilišta Iowa, a dr. Renee Anthony dodaje: "Takav nos daje bolju zaštitu ustima, te smanjuje rizik od infekcije. Također pomaže u filtraciji peluda."

16.05.2010. 09:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh