« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ODVRATNO

Otrov u opušku cigarete sprječava hrđanje i ubija ribe

Kina ima 300 milijuna pušača, a Kinezi konzumiraju jednu trećinu svih proizvedenih cigareta u svijetu

(Shutterstock)
Više o

pušenje

,

štetnost cigareta

,

otrov

,

opušak

,

Bankrun 2010

U studiji objavljenoj u časopisu Industrial & Engineering Chemistry Research, znanstvenici otkrivaju da su uspjeli identificirati osam vrsta kemikalija iz opušaka uronjenih u vodu. Izolirane ekstrakte zatim su upotrijebili na čeliku koji se koristi za izradu cijevi i zaključili da sprječavaju pojavu hrđe.

"Moguće je zaštititi metalnu površinu i spriječiti daljnje raspuštanje atoma željeza korištenjem kemikalija iz opušaka, uključujući nikotin", stoji u zaključku studije.

Istraživanje je financirala kineska naftna kompanija China Petroleum Corporation, a vodio ga je Jun Zhao at Xi'an sa Sveučiliš ne škole za energetiku i elektronički inženjering.

Naftna industrija godišnje potroši više milijuna dolara za zamjenu i popravak zahrđalih cijevi.

Prema istraživanju, pušači svake godine bace 4,5 trilijuna opušaka što predstavlja veliko opterećenje za okoliš. Osim što zagađuju prirodu i ružno izgledaju, opušci koji dospiju u jezera, rijeke i mora mogu usmrtiti ribe.

"Recikliranje bi moglo zaustaviti navedene probleme, ali još nismo pronašli praktičan način uporabe opušaka", upozorili su znanstvenici.

Statistički podaci pokazuju da Kina ima 300 milijuna pušača te da Kinezi konzumiraju jednu trećinu svih proizvedenih cigareta u svijetu. Najveći pušači su muškarci, a prosječna osoba dnevno popuši 15 cigareta.

15.05.2010. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh