« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Vojska laže?

Većina žrtava izraelske ofenzive u Gazi bili su civili

Izvješće izraelskog B'Tselema poklapa se s Amnetsty Internationalom i palestinskim izvorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Ti podaci osporavaju vojne statistike prema kojima su većina žrtava bili borci. Podaci o 22-dnevnoj izraelskoj vojnoj ofenzivi od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009., koje je predstavila skupina B'Tselem, poklapaju se s izvješćima međunarodne skupine za ljudska prava Amnesty International i Palestinskog centra za ljudska prava.

B'Tselem navodi da je u ofenzivi ubijeno 1,387 Palestinaca, a od tog broja 773 su bili civili, 330 boraca, 248 policajaca palestinskog pokreta Hamas, a za 36 žrtava nije se mogao odrediti status. Među ubijenim civilima, prema B'Tselemu, bilo je 320 osoba maloljetnih osoba, mlađih od 18 godina.

Podaci izraelske vojske uvelike se razlikuju pa vojska navodi manji broj ukupnih palestinskih žrtava, njih 1166 te tvrdi da je borca bilo 709, a 295 civila, dok za 162 osobe nije utvrđen status.

B'Tselem je pozvao izraelsku vladu da otvori neovisnu istragu o ratu. "Ekstremno velik broj civilnih žrtava i masovno uništavanje građanskog vlasništva zahtijeva ozbiljno preispitivanje izraelskog društva", objavio je B'Tselem.

Izraelska vojska osporila je izvješće tvrdnjom da B'Tselem nema "niti alata niti obavještajnih podataka" za izradu cjelovite slike o žrtvama.

"Mi smo velika organizacija. Imamo veliko obavještajno tijelo i proveli smo vrlo temeljitu i punu istragu koja je pokazala da su većina žrtava bili borci Hamasa", rekao je glasnogovornik izraelske vojske, pukovnik Avital Leibovich. Izraelci su u toj ofenzivi izgubili 10 vojnika i troje civila.

Izraelska vojska tvrdi da je ofenzivu provedenu u svrhu okončanja palestinskih raketnih napada na izraelski teritorij, provela sukladno međunarodnom pravu.

Također tvrdi da je koliko je god to bilo moguće, pokušala broj civilnih žrtava svesti na minimum.

Izvor: Hina

09.09.2009. 13:05:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh